Max Verstappen zou het ‘heel jammer’ vinden als Spa-Francorchamps volgend jaar van de Formule 1-kalender ontbreekt. De regerend wereldkampioen is fan van het Belgische circuit en bestempelt deze als zijn favoriet: “Het is een geweldig circuit, in elke auto.”

Op de voorlopige conceptkalender voor 2023 ontbreken Paul Ricard en Spa-Francorchamps. Zij moeten plaatsmaken voor de terugkeer van de Chinese Grand Prix en de nieuwkomers in de vorm van Las Vegas en Qatar terwijl ook Zuid-Afrika een mogelijke kandidaat is om een Formule 1-race te organiseren.

Lees ook: Doek valt voor Spa en Paul Ricard, Monaco (nog) wel op conceptkalender 2023

Spa-Francorchamps heeft afgelopen winter hard gewerkt aan de infrastructuur rondom het circuit en heeft ook het circuit zelf op meerdere plekken flink aangepakt. Zo zijn er veel meer grindbakken te vinden, is Eau Rouge-Raidillon een stuk veiliger gemaakt en schittert er een grote, permanente tribune bovenop de Raidillon.

Toch is dat niet genoeg om het circuit een gegarandeerd plekje op de Formule 1-kalender te geven. Voorlopig ontbreekt het circuit van de conceptkalender voor 2023. Het is dus nog niet definitief dat het geliefde circuit van de kalender verdwijnt, al moet daar mede door de financiële situatie wel voor gevreesd worden.

Mocht het dan zover komen dat Spa-Francorchamps verdwijnt, dan zou Max Verstappen dat ‘heel jammer’ vinden. “Het is mijn favoriete circuit”, benadrukt Verstappen. “Ze hebben er recentelijk veel aangepast. Het is een geweldig circuit in een Formule 1-auto, in elke auto eigenlijk. Het heeft veel snelle bochten, er zit een flow in.”

Lees ook: Verstappen verwacht ‘goed weekend’ in Oostenrijk: ‘Veel goede herinneringen’

Als het aan Verstappen lag, zouden er veel wijzigingen aan de Formule 1-kalender komen. “Er zijn zoveel circuits waar je een Formule 1-race wil hebben, maar sommige zijn niet realistisch. Mugello is ongelofelijk in een Formule 1-auto. Ik houd ook van de Nürburgring. De Nordschleife is misschien wat lastig voor de huidige Formule 1-bolides, dat laten we aan de GT3’s over”, lacht Verstappen. “Er zijn veel coole circuits, maar het is aan de andere kant ook goed dat de Formule 1 bepaalde circuits heeft en dan kan je andere circuits met andere auto’s doen”, besluit de Nederlander.

Foto: Motorsport Images