Met de overname van Force India door een consortium onder leiding van Lawrence Stroll, lijkt de Canadese modemiljardair behalve zijn zoon Lance ook zijn miljoenen weg te halen bij Williams. Dat kan wel eens ‘de laatste nagel in de doodkist’ zijn voor dat team denkt oud-wereldkampioen en voormalig Williams-coureur Jacques Villeneuve.

Villeneuve maakt zich zorgen om Williams.

Villeneuve denkt dat niet alleen het verlies van de Strolls pijn gaat doen bij het Britse traditieteam, maar ook het aanstaande vertrek van titelsponsor Martini. “Daarnaast staan ze onderaan in het WK, dus ze krijgen straks ook een stuk minder prijzengeld”, somt de wereldkampioen van 1997 op waarom het er niet best uitziet voor Williams.

Villeneuve is overigens niet de enige oud-coureur die zich zorgen maakt om Williams. David Coulthard, die in 1994 en 1995 voor het team reed, doet dat ook. “Ik maak me wel een beetje zorgen om het team”, vertelt hij Autosport. “Ik zie bij Williams ook niet de pijn die ze vroeger voelden als het niet goed liep. Ik zou die passie van vroeger graag terugzien bij Williams.”

Volgens Autosport werkte het team van Williams vorig jaar met een budget van zo’n 135 miljoen euro. Hoeveel de familie Stroll daaraan bijdraagt is niet precies bekend, maar het zou om een bedrag rond of boven de twintig miljoen gaan. Als Williams dit seizoen inderdaad als tiende finisht in het WK, gaat het er in 2019 qua prijzengeld uit de sport zo’n zestien miljoen euro op achteruit ten opzichte van dit seizoen.

Hoeveel Martini bijdraagt aan Williams is niet bekend, al zou het voor een titelsponsor een relatief bescheiden bijdrage zijn. Williams kan het Russische SMP Racing-programma nog wel tot haar sponsoren rekenen, met Sergej Sirotkin die zo goed als zeker bij het team blijft in 2019. Het heeft er echter alle schijn van dat het team op zoek moet naar extra inkomsten als het op gelijke voet verder wil leven.