Ferrari heeft in 2016 nog geen race gewonnen en is in de strijd om de tweede plek ingehaald door Red Bull, maar volgens Sebastian Vettel is het achter de schermen een goed jaar.

“Je zou inderdaad kunnen zeggen dat we dit jaar weinig kans op zeges hebben gehad”, erkent Vettel in gesprek met Bild, al benadrukt hij daarbij dat hij 2016 niet zou ruilen voor 2015, ook al won hij toen wel drie races voor Ferrari: “Want ondanks dat is dit een extreem belangrijk jaar voor ons wat betreft onze voorbereidingen voor de toekomst.”

In dat opzicht spreekt Vettel zelfs van ‘een zeer goed jaar’. “Niet vanwege de resultaten op het circuit, maar wegens het succes dat we achter de schermen hebben geboekt.” Volgens Vettel is de sfeer binnen Ferrari namelijk ‘zeer positief’ en is ook het vertrek van de hoog aangeschreven James Allison positief op te vatten, vanwege de daar op volgende technische reorganisatie: “Dat geeft het hele team een nieuwe stimulans en kans met nieuwe motivatie aan de slag te gaan.”

“Of we daar volgend jaar al de vruchten van kunnen plukken, moeten we natuurlijk zien”, weet Vettel, die verder beklemtoont dat achter Mercedes finishen natuurlijk niet is wat Ferrari wil, maar ook niet per se als een rampzalige prestatie betiteld moet worden. “Mercedes is ongelofelijk goed, dus het is ook gewoon een kwestie van respect om dat te erkennen en in te zien dat achter Mercedes eindigen niet gelijk betekent dat we slecht zijn”, zegt de coureur die denkt dat Ferrari Red Bull nog kan verslaan in de strijd om de tweede plek.

Formula One World Championship 2016, Round 17, Japanese Grand Prix, Suzuka, Japan, Friday 7 October 2016 - Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF16-H.

De SF16-H heeft Ferrari al tien podiumplekken gebracht, maar nog geen overwinningen.

‘Angstklimaat’
Volgens Vettel zit het achter de schermen dus goed bij Ferrari, maar volgens de eind 2015 vertrokken Luca Baldisserri – die er als engineer, team manager en hoofd van de Ferrari Driver Academy heeft gewerkt – heerst er een ‘angstklimaat’ binnen de Scuderia.

“Teambaas Maurizio Arrivabene en president Sergio Marchionne hebben geen ervaring in de autosport. De autosportcultuur bestaat niet langer bij de top van het team. Het is ook geen team meer, maar een groep bange mensen. Er heerst een angstklimaat, waardoor niemand durft te innoveren uit angst dat het niet werkt en vervolgens ontslagen te worden.”

Baldisserri noemt het vertrek van technisch directeur Allison verder ‘een groot verlies’ en zegt dat Ferrari geduld moet hebben. “Ik snap dat Marchionne snel weer wil winnen, maar je wint door een stabiele organisatie te hebben en niet overhaast te werk te gaan. Zo werkt het namelijk niet in de Formule 1. Voor iets als dit heb je doorgaans toch een jaar of drie nodig.”