“Shit”, zo omschrijft viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel het geluid van de nieuwe V6-motoren, waarmee hij zich aansluit bij een grote groep criticasters.

Vettel is zeker niet de enige of eerste die zich kritisch uitlaat over het geluid van de nieuwe V6-turbomotoren, maar de Red Bull-coureur drukt zich – zeker voor Formule 1-begrippen – wat minder net uit dan andere prominenten eerder deden.

“Het geluid is shit”, spreekt Vettel klare taal ten overstaan van de op het circuit in Sepang verzamelde pers. Vettel, die in de eerste race van 2014 al na drie ronden uitviel, heeft niet genoten van het toekijken en -luisteren tijdens de resterende ronden: “Ik heb alles vanaf de pitmuur gezien en het was nog stiller dan in een bar!”, klaagt hij.

“Ik denk echt dat dit niet goed is voor de fans”, vervolgt de titelverdediger, die nu weet dat zijn eerder uitgesproken vrees dat de Formule 1 door het nieuwe geluid minder spectaculair is, waarheid is geworden: “Het spectaculaire geluid – het lawaai en het kunnen ‘voelen’ van aanstormende auto’s – is één van de belangrijkste aspecten van de beleving van de sport, en dat is helaas weg”, verzucht hij.

Tegengeluid
Vettels landgenoot Nico Rosberg gaf eerder deze week juist te verstaan dat hij denkt dat alle veranderingen goed zijn voor de Formule 1, terwijl McLaren-coureur Jenson Button collega-coureurs die kritisch zijn over ‘de nieuwe Formule 1’ duidelijk van repliek dient via Autosport: “Als het je niet bevalt, moet je maar in een andere klasse gaan rijden.”

“Het zou voor een coureur niet moeten uitmaken hoe een auto klinkt of eruit ziet. We zijn hier om de rest te verslaan en races te winnen, dat is het enige waar je je als coureur druk om moet maken.”