De stopwatch liegt niet, maar vertelt ook niet het hele verhaal. Dat hoopt Ferrari’s Sebastian Vettel althans na de eerste trainingen in Melbourne.

Vettel sloot de vrijdag van het Grand Prix-weekend in Australië als tweede af, op meer dan een halve tel achterstand van snelste man Lewis Hamilton. Of dat gat van 0.547 seconde representatief is? “Ik hoop van niet”, antwoordt Vettel. “Maar we moeten het maar zien.”

“Aan het eind van de dag blijft vandaag echter vrijdag”, bezigt Vettel een variatie op het Formule 1-adagium dat het ‘pas vrijdag is’ en de trainingstijden niet per se iets zeggen. “Natuurlijk zijn de trainingen belangrijk, maar de snelste rondjes blijven momentopnamen.”

“Ik denk dat wij over het algemeen een prima dag hebben gehad”, meent Vettel. “We hadden in VT1 wat problemen die wat tijd hebben gekost. Daarom duurde het even om in een ritme te komen en we kunnen ons ook nog verbeteren. De auto voelt nog niet perfect, maar we kunnen er nog aan werken.”

Vettels Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen, vierde in VT2, ging de vrijdag zonder verwachtingen in en rept over ‘wat kleine problemen hier en daar’. “Deze dag had for sure wat gladder kunnen verlopen, maar over het algemeen mogen we toch happy zijn en ook zo vooruitkijken naar zaterdag.”