Sebastian Vettel maakt een moeilijk seizoen mee. Terwijl zijn teller op twee podiumplaatsen staat, heeft teamgenoot Daniel Ricciardo al drie races gewonnen. “Ik ben niet gefrustreerd”, aldus Vettel.

Na vier jaar achter elkaar wereldkampioen te zijn geworden en zege aan zege geregen te hebben, strijdt Sebastian Vettel plotseling om de vierde of vijfde plaats. Dat is wennen voor hem. Formule 1 sprak uitgebreid met de viervoudig wereldkampioen.

Champagne
Vettel: “Ik heb dit jaar nog geen race gewonnen. Daar zijn diverse redenen voor. Ik ben de eerste om naar antwoorden te zoeken, maar het is overdreven om te zeggen dat ik nu een zware tijd door maak. We staan met Red Bull nog steeds tweede in het kampioenschap en dat is nou niet bepaald slecht te noemen. Buitenstaanders zien de zaken heel zwart-wit en kunnen niet realistisch beoordelen wat er in de Formule 1 gebeurt. Maar racen heeft veel verschillende kleuren en wanneer je het beste uit jezelf haalt, uit de auto en het team kun je daar ook veel bevrediging uithalen. Toch zal ik eerlijk zeggen dat er niets gaat boven de smaak van champagne op het podium.”

Door het uitblijven van de resultaten werd Vettel dit seizoen al snel een vormcrisis toegeschreven. In Hongarije werd er zelfs al over een overgang naar Mercedes gesproken. Nu wordt hij weer in verband gebracht met McLaren. Vettel vindt het maar onzin en trekt zich er weinig van aan. Hij noemt de prestaties van Ricciardo buitengewoon goed, maar wijst ook op de pech die hij gehad heeft.

Canada
“Natuurlijk zuigt het en frustreert het je als er weer een probleem opduikt. Dan denk je alles gehad te hebben en dan krijg je dat weer. En op die manier is het voor mij ook moeilijk om in een ritme te komen. Niets ten nadele van Daniel – hij doet het bijzonder goed – maar Canada was zo’n race die ik ook had kunnen winnen als mijn strategie net wat anders was geweest. Maar die race is illustratief voor dit seizoen, het valt allemaal nét niet mijn kant op.”

Meer lezen? In editie 13 die nu in de winkels ligt, staat een vijf pagina’s tellend interview met de Duitser waarin hij verder ingaat op de huidige Formule 1-auto, zijn frustraties daarover en hoe het vaderschap hem veranderd heeft.