2016 was niet het jaar waar Ferrari en Sebastian Vettel op hadden gehoopt, maar de Duitser is blij het met een podiumplek af te sluiten.

Het is voor Vettel ‘pas’ zijn zevende podiumplaats van het jaar, nadat hij in 2015 nog dertien keer op het podium stond, waarbij drie keer op de hoogste trede. Zeges zaten er dit seizoen niet in. In Abu Dhabi werd het nog wel even spannend, maar moest Vettel genoegen nemen met de derde plek.

“Laat ik eerst Nico van harte feliciteren”, begint Vettel, wijzend naar zijn landgenoot Nico Rosberg, de nieuwe wereldkampioen. Die werd aan het eind van de race op het Yas Marina Circuit, terwijl hij tweede lag, nog opgehouden door winnaar en titelrivaal Lewis Hamilton, terwijl Vettel snel naderde.

Het was uiteindelijk niet genoeg voor Vettel om voorbij Rosberg of voorbij aan Rosberg én Hamilton te gaan. “Lewis ging erg traag, maar mijn banden werden ook steeds slechter op het eind”, legt Vettel uit waarom hij daar niet meer toe kwam.

Voor Vettel draaide de race om een eindsprint, na een lange middenstint waarin hij door stops van de Mercedes-coureurs nog enkele ronden op kop reed. “Ik was in het begin wel een beetje gefrustreerd, maar het pakte op het eind gelukkig goed uit.”

Een goede afsluiter is de race in Abu Dhabi in zijn geheel voor dit seizoen, meent de coureur van het zegeloze Ferrari. “We hebben dit jaar als team veel kritiek gehad. Soms terecht, soms ook niet. Het is echter een zware sport, met sterke tegenstanders, maar het is lekker op een positieve noot af te sluiten.”

Met zijn derde plek heeft Vettel zich ook gelijk van de vierde plaats in het WK verzekerd. Hij stond daarin onder druk van achter van Max Verstappen, maar die eindigde in Abu Dhabi achter Vettel.