Sebastian Vettel bezorgde Ferrari vandaag de eerste Monaco-zege in zestien jaar tijd. De Duitser spreekt na afloop van een ongelooflijke, maar ook intense race.

“Ongelooflijk, wat een intense race”, roept Sebastian Vettel als gelegenheidsinterviewer Nico Rosberg hem vraagt hoe hij terugkijkt op zijn race, waarna hij aangaf dat hij direct bij de start al de koppositie had willen veroveren. “Maar Kimi’s eerste meters waren beter, er was geen ruimte voor mij en dus kon ik daarna alleen maar afwachten.”

Zijn geduldigheid wordt beloond als na een fase waarin zijn banden wat minder goed lijken ze opeens weer de grip bieden die nodig is om het gat naar Räikkönen te dichten. “Opeens kon ik weer pushen en noteerde ik een aantal snelle ronden, genoeg om op strategie aan Kimi voorbij te gaan”, aldus driver tof the day Vettel.

Op de vraag of Ferrari een op voorhand geplande tactiek aanhield, antwoord Vettel: “Niet echt. Ik denk dat er sowieso weinig te plannen valt in Monaco. Kimi reageerde op de vroege stop van Valtteri, maar ik had vanaf de tweede plaats niet veel te verliezen. Ik reed dus maar door en heb flink zitten pushen, waarna ik tot mijn verbazing na mijn stop de leiding behield.”

Na de crash tussen Jenson Button en Pascal Wehrlein zat Vettel bij de herstart nog even met samengeknepen billen achter het stuur van zijn Ferrari, want met koude banden en remmen was even opletten geblazen. “Ik begreep van Ricciardo dat hij zelfs even de muur raakte, dus voorzichtigheid was geboden. Maar na een paar ronden kon ik het gat naar mannen achter mij weer consolideren.”

Over twee weken gaat het circus de grote plas weer over voor de Grand Prix van Canada. Sebastian Vettel is daar echter nog niet mee bezig: “Ik ga eerst maar eens genieten van deze overwinning. Vanavond bouwen we een feestje en daarna is er genoeg tijd om ons op de volgende Grand Prix te richten.”

Räikkönen
Waar de ene Ferrari-coureur zijn vreugde met de wereld deelt, staat de ander er maar sip bij op en rond het podium. Kimi Räikkönen verloor de race door zijn relatief vroeg stop ten opzichte van die van zijn teamgenoot. Zelf weet hij desgevraagd echter niet te benoemen waar het voor hem mis ging.

“Dat is moeilijk te zeggen”, stamelt de Fin wiens blik boekdelen spreekt. “We zijn nog altijd tweede geworden, maar dat voelt vandaag bepaald niet goed.”

“Maar zo gaat het soms”, verzucht de van poleposition gestarte Räikkönen. “Volgende keer proberen we het gewoon weer beter te doen dan vandaag, want dit was echt zo’n dag waar je op meer hoopte dan wat je uiteindelijk hebt gekregen.”