Meer dan een jaar heeft hij erop moeten wachten, maar na 392 dagen heeft Sebastian Vettel weer eens een Grote Prijs Formule 1 gewonnen. Dankzij de undercut verschalkte de Duitser zijn ploeggenoot Charles Leclerc, al kwam dat voor Vettel als een verrassing. “Ik was verrast dat ik na de pitstops aan de leiding reed.”

Sebastian Vettel behaalde in Singapore de 53ste overwinning van zijn carrière. Die kwam er na enkele moeilijke weken. “De start van seizoen was moeilijk, maar de laatste weken kwamen we als team tot leven. Alleen waren die laatste weken niet mijn beste”, geeft Vettel toe. “Gelukkig kreeg ik steun van de fans, en die energie heb ik vandaag op de baan gebruikt.”

Lees ook: Vettel verslaat Leclerc dankzij tactisch schaakspel in Singapore

Naar de race dan. Vettel leek zijn teamgenoot tijdens de eerste stint nooit echt te kunnen bedreigen, maar dankzij de undercut geraakte hij toch voorbij de Monegask. “In bocht 21 kreeg ik de call om te boxen. Het was een late beslissing, en ik vond het eigenlijk wat vroeg”, doet Vettel zijn verhaal. “Ik had geen idee of de banden het zo lang zouden uithouden.” Gevraagd of het de Duitser zelf was die de call maakte, geeft hij toe van niet. “Geen idee van wie het idee kwam, maar het werkte duidelijk.”

Tekst loopt door onder foto.

Daar is het vingertje! © Motorsport Images

Om de undercut te doen slagen had Vettel natuurlijk ook een pijlsnelle outlap nodig. “Ik heb alles gegeven tijdens mijn outlap. Ik was zelfs verrast dat ik nadien aan de leiding reed”, aldus Vettel. In het tweede deel van de wedstrijd moest de safety car meermaals tussenkomen. “Ik probeerde elke keer een buffer op te bouwen, maar die was telkens weer weg door de safety car. Maar uiteindelijk maakte het niet uit”, besluit Vettel.

Lees ook: Vettel en Verstappen tegen kwalificatieraces met omgekeerde startgrid: ‘Complete bullshit’