Sebastian Vettel mag dan wel drie titels op rij hebben gewonnen, maar de Duitse Red Bull-coureur wordt desondanks toch soms als een mindere coureur beschouwd dan Fernando Alonso en Lewis Hamilton. Vettel zelf lijkt daar echter niet mee zitten.

Alonso heeft in de slotfase van 2012 nog laten optekenen dat hij zijn voormalige teamgenoot Hamilton een betere coureur vindt dan Vettel, terwijl Hamilton op zijn beurt juist heeft aangegeven dat hij Alonso hoger heeft zitten dan de Duitser.

Daarnaast hebben ook de teambazen hebben zich collectief in het voordeel van Alonso uitgesproken, door hem in een door Autosport.com gehouden poll met een ruime marge als coureur van het jaar uit te roepen.

Een aantal van Vettels collega-coureurs – net als een aantal (zogenaamde) ‘kenners’ – hebben verder met regelmaat beklemtoond dat Vettels succes (deels) te danken is aan de razend competitieve Red Bull-bolides. Red Bulls technisch directeur Adrian Newey is daardoor ook vaak omschreven als dé grote man achter het succes van Vettel en zijn team, dat volgens bijvoorbeeld Jackie Stewart veel te danken heeft aan ‘de Newey-factor’.

De persoon in kwestie kan er allemaal echter niet mee zitten, zo maakt hij duidelijk in gesprek met Auto, Motor und Sport, dat hem specifiek vraagt naar wat hij er van vindt dat Alonso hoger wordt aangeslagen: “Het zit me niet dwars als mensen denken dat mijn overwinningen aan mijn auto te danken zijn, terwijl ze Alonso’s zeges aan zijn kwaliteiten toeschrijven”, luidt het antwoord van Vettel, die daarbij verder laat optekenen dat ‘Alonso er ook zelf verantwoordelijk voor is dat mensen er zo tegenaan kijken’.

Vettel benadrukt daarbij nog wel boven alles dat hij Alonso ‘zeer hoog heeft zitten als coureur’. “Ik heb ontzettend veel respect voor hem. Fernando was het hele jaar lang ijzersterk – ondanks dat zijn bolide zelden de snelste van het veld was – en ik heb hem eigenlijk gelijk vanaf het begin van het seizoen als mijn grootste rivaal voor de titel gezien.”

“Ferrari wist tijdens de wintertests en daarna namelijk onverwacht veel vooruitgang te boeken”, zo haalt Vettel aan. “De zege die ze in Maleisië boekten, was wellicht nog aan de regen toe te schrijven, maar vanaf de race in Barcelona (de vijfde Grand Prix van het jaar, red.) draaiden ze wel gewoon weer vooraan mee.”

Vettel geeft verder nog te verstaan dat hij er ‘weinig voor voelt’ zijn prestaties te verdedigen, maar wil nog wel kwijt dat hij en Red Bull ook ‘races gewonnen hebben die we niet per se hadden hoeven winnen’. “Zoals bijvoorbeeld de Grand Prix van Monaco van 2011, waarin ik er als enige voor koos het risico te nemen om maar één keer te stoppen”, stelt Vettel, die overigens nog wel een ‘gratis’ bandenwissel kreeg doordat de race zes ronden voor het einde werd stilgelegd.

“Ook de race in Barcelona van datzelfde jaar hoort in dit rijtje”, vervolgt Vettel. “Daar wist ik Hamilton namelijk in de slotfase achter me te houden, ondanks dat hij veel sneller was”, aldus Vettel, die zijn eerste – en zeer uitzonderlijke – zege voor Toro Rosso in 2008 ook nog wel had mogen noemen, ook al was dat officieel in dienst van een ander team.