*

Vettel: ‘Update Singapore heeft mij wellicht ook geholpen met pijnpunten’

Daan de Geus

Daan de Geus

15 oktober 2019 10:37

Vettel: ‘Update Singapore heeft mij wellicht ook geholpen met pijnpunten’
Motorsport Images

Sebastian Vettels verbeterde vorm sinds de Grote Prijs van Singapore is volgens de Duitser – die afgelopen weekend in Japan als tweede finishte –  ‘wellicht’ toe te schrijven aan de update die Ferrari daar heeft gebracht.

Vettels Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc won de twee races voor Singapore – België en Italië – en leek het heft op dat moment stevig in handen te nemen binnen de Scuderia, ook omdat hij de overhand kreeg in het kwalificatieduel.

Toch was het Vettel die in Singapore won, zij het niet zonder enig fortuin: een vroegere pitstop hielp Vettel voorbij Leclerc, al maakte hij het daarna ook zelf kalm af – mede door sneller door het verkeer weer naar voren te komen.

De Duitser maakt het Leclerc sindsdien een stuk moeilijker, getuige de teamorderrel in Rusland en het optreden van afgelopen weekend op Suzuka, waar Vettel Leclerc na negen kwalificatienederlagen op rij eindelijk weer eens in de kwalificatie versloeg en pole pakte.

Vettel klopt Leclerc in uitgestelde kwalificatie GP Japan

Hoewel Vettel zijn eerste startplek niet wist te verzilveren door een valse start, finishte hij alsnog als tweede. Leclerc botste daarentegen bij de start tegen Max Verstappen aan, beschadigde zijn bolide en eindigde – na toepassing van twee tijdstraffen – als zevende.

Deze voorzichtige ommekeer valt terug te leiden tot Singapore, stelt Vettel in gesprek met Bild. “De update die we daar hebben gebracht, heeft ons geholpen”, doelt hij op de verbeteringen aan onder meer de neus, vloer, achtervleugel en diffusor.

“De update heeft mij wellicht ook geholpen op een aantal punten waar ik eerder een paar problemen mee had”, erkent Vettel, die erom bekend staat dat hij graag een auto heeft die scherp instuurt, maar tegelijkertijd een stabiele achterkant wil zodat hij de auto vlug kan roteren en rechtzetten.

Die rijstijl van Vettel paste met name goed bij de Red Bulls die hij in zijn kampioenschapsjaren bestuurde, maar bij Ferrari is Vettel lang zoekende geweest naar zo’n balans. Leclerc stelde eerder ook al dat Vettel en hij ‘heel andere rijstijlen’ hebben. Met de Singapore-updates lijkt de Ferrari echter (iets) meer Vettels kant op te zijn gekomen.

Lees ook: Vettel na teleurstelling op Monza: ‘Ben liefde voor F1 nog niet kwijt’

Lees meer over

Ferrari Vettel