Sebastian Vettel was op weg naar een goed resultaat in de Grand Prix van Rusland, totdat hij zijn Ferrari aan de kant moest zetten vanwege motorproblemen. De Duitser zegt dat hij voor de race met Charles Leclerc had gesproken over de strategie, maar over gemaakte afspraken wilde hij weinig kwijt. Daarnaast is Vettel blij verrast dat hij door de fans tot Driver of the Day werd gekroond: ”En dat voor een parttimer?”

Vettel had een hele goede start, waarbij hij vanaf de derde startplek meteen de leiding van Charles Leclerc overnam in bocht twee. Daarna volgde al snel de teamorder dat hij zijn teamgenoot voorbij moest laten. De Duitser liet dat echter niet gebeuren, voornamelijk omdat Leclerc niet helemaal kon volgen. In tegenstelling tot in Singapore besloot Ferrari om Leclerc eerst naar binnen te halen voor zijn pitstop. Na de pitstop van Vettel, een aantal rondes later, ging de Monegask voorbij de Duitser. Voor Vettel eindigde zijn race daarna al snel vanwege motorproblemen.

Lees ook: Hamilton wint in Rusland na drama bij Ferrari

Op de opmerking dat Vettel een ’torpedostart’ had, antwoordt hij: ”Praat niet over een torpedo, daar heb ik slechte herinneringen aan hier in Rusland”, grapt Vettel in reactie tegen Ziggo Sport. Volgens de Duitser was de virtual safety car-periode overdreven van de wedstrijdleiding. ”Ik hoop dat de motor nog in orde is, maar ik had geen kracht meer van de batterij. Ik weet niet waarom er een virtual safety car nodig was, want ik had de auto veilig aan de kant gezet”, aldus Vettel.

Foto: Motorsport Images

‘Wil het team niet in een kwaad daglicht stellen’
Ondanks de uitvalbeurt werd Vettel gekroond tot Driver of the Day door de fans. ”Echt waar? En dat voor een parttimer?”, grapt Vettel tegen Sky Sports.

Vettel won vorige week nog in Singapore dankzij een gunstige strategie, waar Leclerc duidelijk niet blij mee was. Voor de race in Rusland waren er afspraken gemaakt, maar daar wil de Duitser niet teveel over kwijt. ”Ik weet niet wat er precies gebeurde. Ik sprak met Charles voor de race en het was allemaal duidelijk. Dit is niet het resultaat wat we wilden hebben. Ik wil niet delen wat er van tevoren afgesproken is. Ik wil het team niet in een slecht daglicht stellen na de race. We bespraken de beste strategie om Lewis voorbij te gaan en er waren genoeg andere opties. Ik wil er verder niet op ingaan”, aldus Vettel.

Lees ook: Leclerc na teamorderproblemen: ‘Ik blijf het team vertrouwen’

Volgens Vettel waren de Ferrari-coureurs dan ook tot de uitvalbeurt aan het racen met elkaar, ondanks de teamorders over de boordradio. ”We waren aan het racen, tot aan de pitstop. Ik verloor de leiding na de pitstop en toen viel de auto stil. Maar heb ik echt Driver of the Day gekregen? Dat is toch nog iets”, zegt een glimlachende Vettel. ”Het positieve is dat de auto goed was. We waren tijdens de race gewoon duidelijk sneller dan Mercedes, dat is denk ik voor het eerst”, sluit de Ferrari-coureur af.