Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Rusland gewonnen. De Brit profiteerde optimaal van de uitvalbeurt van Sebastian Vettel, door zijn pitstop te maken tijdens de daarop volgende safety car situatie. Teamgenoot Valtteri Bottas profiteerde mee en werd tweede, polesitter Charles Leclerc was juist verliezer van de situatie en eindigde als derde.

Lees ook: Mercedes grijpt kans met beide handen aan: ‘Het team speelde dit geweldig uit’

Waar Leclerc zijn afgelopen drie polepositions wist te verzilveren, of ten minste lang in de race wist vol te houden, werd hij in Rusland direct bij de start voorbij gereden door teamgenoot Vettel. De Duitser ging verder waar hij in Singapore was gebleven en trok een gat naar zijn teamgenoot.

Lees ook: Vettel verbaasd: ‘Ik heb voor de race met Charles gesproken, alles was duidelijk’

Algauw werden de Ferrari-rijders vanaf de pitmuur gesommeerd om van positie te wisselen, waarop Vettel reageerde dat Leclerc ‘dan eerst dichterbij moest komen’. Dat lukte de Monegask niet, waardoor het team de wissel dan maar uitvoerde tijdens de pitstops. Door Leclerc eerder naar binnen te halen kon hij een undercut uitvoeren op Vettel en de Duitser zo voorbij gaan.

Lees ook: Leclerc na teamorderproblemen: ‘Ik blijf het team vertrouwen’

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

De volgorde na de eerste ronde: Vettel leidt Leclerc. Foto: Motorsport images.

Safety car bepalend
Tot zover zag het er goed uit voor Ferrari, totdat 
Vettel stilviel, met een safety car als gevolg. Mercedes profiteerde optimaal door Hamilton en Bottas binnen te halen voor een pitstop. De Zilverpijlen konden zo Leclerc voor blijven. Het lukte de Monegask niet meer om de Mercedessen voorbij te gaan, waardoor dit de uitslag van het podium werd. Mercedes behield zo tevens haar ongeslagen status in Rusland.

Lees ook: Verstappen valt net buiten podium: ‘Vierde was het best mogelijke resultaat’

Max Verstappen eindigde op de vierde plek. De Nederlander deed in zijn Red Bull het maximale, door vanaf de negende startplek naar plek vier te rijden. Alexander Albon reed eveneens een inhaalrace. Hij klom vanuit de pitstraat op naar de vijfde plek. Daarmee maakte hij zijn fout in de kwalificatie van gisteren enigszins goed. Hierachter imponeerden de McLarens met plek zes en acht voor respectievelijk Carlos Sainz en Lando Norris. Sergio Perez (p7), Kevin Magnussen (p9) en Nico Hülkenberg (p10) sprokkelden de laatste punten binnen, Hamilton greep een extra punt voor de snelste ronde. Beide Williams-coureurs, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Romain Grosjean vielen uit.

Lees ook: ‘Best of the rest’ Sainz: ‘Missen halve seconde om Mercedes af te houden’

(Volledige uitslag onder de foto)

Foto: Motorsport images.