De afgelopen drie Grand Prix-weekends had Mercedes-teambaas Toto Wolff weinig te lachen, met Ferrari dat na de zomerstop het heft in handen had, maar na de zege in Rusland is de grijns terug op Wolffs gezicht. “Ik voel me behoorlijk opgelucht.”

Het was toch even schrikken voor het Duits-Engelse team: rivaal Ferrari dat de eerste drie races na de zomerstop won. Ook in het Russische Sotsji leek de Scuderia op weg naar de overwinning, tot een uitvalbeurt van Ferrari’s Sebastian Vettel voor een neutralisatie zorgde, wat Mercedes de kans gaf met een slimme strategische zet de rollen om te draaien.

Lees ook: Mercedes grijpt kans met beide handen aan: ‘Het team speelde dit geweldig uit’

Lewis Hamilton reed daarna naar de zege, met rugdekking van Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas die Ferrari-talent Charles Leclerc afhield. “De overwinningen waar je het hardst voor moet werken, zijn het mooist. Dat wij hier een dubbelzege boeken terwijl we ons in een lastige situatie bevinden, maakt dit dan ook één van onze mooiste zeges”, wordt Wolff geciteerd door het Duitse Motorsport-Total.

Wat Wolff ook goed doet, is dat Mercedes 29 punten is uitgelopen op Ferrari in het constructeurskampioenschap. Daarin staat Mercedes nu op 571 en Ferrari op 409. “Een dubbelzege boeken terwijl bij je grootste rivaal iemand uitvalt, betekent dat we hier een grote stap richting beide titels hebben gezet. Ik voel me behoorlijk opgelucht”, erkent Wolff.

Lees ook: Hamilton wint in Rusland na drama bij Ferrari

Lof voor Bottas
Collega James Allison, de technisch directeur van het team, prijst nummer twee Bottas ondertussen nog voor ‘zijn goede werk’. “Hij heeft Leclerc goed op afstand gehouden, terwijl hij zeker de eerste ronden na de safetycar onder zware druk stond. Hij maakte echter geen fout. Leclercs banden werden zodoende te heet, wat het wat makkelijker maakte voor Valtteri, maar hij heeft lang onder druk gestaan en die druk goed weerstaan.”