Mercedes was niet het snelste team in Sotsji, maar verzilverde de kans die het kreeg en speelde het spelletje daarna slim genoeg om een één-twee binnen te slepen met Lewis Hamilton vóór Valtteri Bottas.

De Grote Prijs van Rusland leek een omstreden Ferrari-onderonsje te worden, maar Mercedes zag haar kans schoon toen Vettel stilviel na zijn pitstop, terwijl diens teamgenoot Charles Leclerc al naar binnen was geweest. Hamilton en Bottas hadden nog geen stop gemaakt en wilden eigenlijk langer doorrijden, maar Mercedes aarzelde geen moment en haalde het duo snel naar binnen.

Onder de virtual safetycar was Hamiltons stop snel genoeg om voor Leclerc te blijven, terwijl Bottas een paar ronden later voor Leclerc kwam toen die tijdens een echte safetycar nóg eens naar binnen ging, met Ferrari dat hem verser rubber wilde geven. Bottas fungeerde vanaf de herstart als een soort rijdende blokkade, terwijl Hamilton weg reed. Een handvol ronden voor de finish was Leclercs verzet gebroken en Mercedes’ één-twee zeker.

‘Team deed geweldig werk’
Gevraagd in parc fermé of Mercedes optimaal heeft geprofiteerd van de kans die het kreeg, antwoordt Hamilton dat dit zeker het geval was. “Het team heeft het geweldig gedaan”, spreekt hij dezelfde woorden die hij zo vaak bezigt, maar die in Sotsji zeker waar waren. “We hebben niet opgegeven, zijn blijven pushen en hebben wat nieuws geprobeerd. Dat werkt ook voor mij inspirerend”, erkent de coureur die zelf ook niet opgaf tijdens de race.

Lees ook: Hamilton wint in Rusland na drama bij Ferrari

“We hebben wel gezien hoe snel Ferrari hier was. Ze in het begin bijhouden was al erg moeilijk, maar door te blijven pushen, hebben we een geweldig resultaat behaald”, geniet Hamilton na.

Bottas in de verdediging
Teamgenoot Bottas denkt op zijn beurt ook denkt dat hij er het maximale uit heeft gehaald door van de vierde naar tweede plek te gaan. “Niet slecht, al is het natuurlijk geen zege. Voor het team is dit echter een mooie overwinning, zeker na een paar lastige races”, doelt hij op hoe Ferrari de drie voorgaande Grands Prix won.

De start was niet makkelijk voor Bottas, die achter de als een raket van zijn plek weggeschoten Carlos Sainz kwam te zitten. Bottas moest dus in de aanval, terwijl hij na de safetycar in de verdediging moest, met de razendsnelle Leclerc pal achter zich. “Dat was ook niet makkelijk, maar ik kon hem achter me houden. Niet slecht.”

Lees ook: Wolff voelt hete adem Ferrari in zijn nek: ‘Het is een leuke uitdaging’