De Grand Prix van Duitsland is een van de weinige races die Sebastian Vettel nog nooit heeft gewonnen. Ook won hij nog nooit een race in de maand juli. Beide reeksen hoopt hij dit weekend te beëindigen.

“Natuurlijk zou het heel speciaal zijn om hier te winnen”, zegt de tweevoudig wereldkampioen. “Het is al bijzonder om de kans te krijgen in eigen land te rijden. Winnen zou de kers op de taart zijn. Ik ga het opnieuw proberen. Al geloof ik niet dat er sprake is van een specifieke slechte maand.”

Ten opzichte van vorig jaar heeft Vettel na negen races ruim honderd punten minder gescoord. “Het is een compleet ander seizoen”, verklaart hij. “Vorig jaar ging het fantastisch. Een goede start, veel punten, veel overwinningen. Dit jaar ben ik twee keer uitgevallen en gaat het stroever. Er zijn meer competitieve auto’s. Dat maakt het lastiger, maar niet minder leuk.”

Vettels eerste bezoek aan Hockenheim was in 1992. “Ik was vijf jaar oud en mijn vader nam me mee naar de vrijdagtrainingen”, vertelt Vettel. “Het regende pijpenstelen. We wachten op de auto’s, op Michael Schumacher, maar ze reden alleen installatierondjes. Alleen het geluid, de flitsen en de spray was echter al uniek. Een mooie herinnering.”

Hij kwam er nog een keer terug als bezoeker en daarna regelmatig als coureur in de Formule BMW, Formule 3 en uiteindelijke Formule 1. Vettel roemt de sfeer rond het circuit.

“Ik heb hier zelf nooit gekampeerd, maar twee jaar geleden heb ik fans op de camping wel bezocht”, zegt Vettel. “Het was er erg druk en gezellig. De mensen komen hier om van het hele weekend te genieten. Hopelijk is het weer niet zoals in Silverstone, want dat is toch een domper op de feestvreugde.”