Drievoudig wereldkampioen Sebastian Vettel streeft er naar om samen met Red Bull zoveel te winnen dat het team van de energiedrankfabrikant qua status op gelijke voet komt te staan met Ferrari en Mercedes.

In gesprek met het Duitse Sport Bild draait Vettel er niet omheen dat Ferrari en Mercedes puur qua naam en uitstraling (nog) boven Red Bull staan: “Het lijdt geen twijfel dat het twee legendarische teams zijn met een haast mythische status”, erkent de 25-jarige.

Ondanks zijn mooie woorden aan het adres van deze rivaliserende renstallen, gelooft Vettel echter dat zijn huidige formatie er door te blijven winnen in kan slagen om in de toekomst één adem met het legendarische Ferrari en Mercedes genoemd te worden. “We bevinden ons momenteel op het juiste pad om dat voor elkaar te krijgen, dus het dat moeten we ons vanaf nu dan ook ten doel stellen”, verklaart de Duitser.

Een vierde titel zou Vettels woorden uiteraard kracht bij zetten, dus het persoonlijke doel van de coureur die zowel de jongste wereldkampioen als de jongste drievoudig wereldkampioen ooit is, laat zich raden: “Ik ga de komende winter eerst ontspannen en daarna ga ik me voorbereiden, zodat ik volgend jaar voor mijn vierde kampioenschap kan gaan.”

Vettel benadrukt daarbij verder dat hij niet puur uit ‘hebzucht’ op zoek is naar telkens meer zeges en prijzen: het gaat hem simpelweg om het winnen an sich. “Dat is namelijk wat mij drijft als Formule 1-coureur.”

Vettel laat tot slot ook voor het eerst nog zijn licht schijnen op de gele vlaggen-controverse die een week geleden de kop op stak en waarin hij een hoofdrol speelde.

De Red Bull-coureur zou tijdens de slotrace in Brazilië onder een gele vlag een Toro Rosso-collega hebben ingehaald, maar dit was de wedstrijdleiding ontgaan. Nadat videobeelden tevoorschijn kwamen waarin het vermeende incident te zien was, diende Ferrari enkele dagen na de race een protest in dat de uitslag van het kampioenschap mogelijk nog op zijn kop had kunnen zetten.

Het incident liep echter met een sisser af, nadat de FIA aangaf dat er ‘niets mis was’ met Vettels inhaalactie aangezien er buiten beeld een groene vlag werd gezwaaid en de actie dus legitiem was.

“Ik heb me er niet druk om gemaakt”, zegt Vettel nu tegen Sport Bild. “Ik wist namelijk dat ik niets verkeerd had gedaan.”