Red Bull heeft virtueel het doek getrokken van de RB8. Met deze auto hoopt het team voor de derde maal op rij beide wereldtitels te pakken.

 

De RB8 is, zoals het team al had aangegeven, een doorontwikkeling van de RB7, RB6 en RB5, waardoor hij uiterlijk veel overeenkomsten vertoont met zijn voorgangers. De enige zaken die optisch echt verschillen, zijn de neus en de uitlaten.

 

De neus van de bolide is, zoals bij tot op heden bij elk team behalve McLaren zo is, van het type bultneus, terwijl de uitlaatinstallatie conform het reglement naar boven is gericht, in plaats van dat deze de diffusor aanblaast.

 

Technisch directeur Adrian Newey laat weten dat het ‘nogal frustrerend’ was om de zo succesvolle RB7 aan de regels aan te passen en zodoende in de RB8 te veranderen: “Dit soort regels zijn namelijk niets anders dan restricties”, deelt hij zijn mening. “Het zijn geen regels die creativiteit bevorderen of je uit dagen iets te proberen, maar een manier om bepaalde zaken aan banden te leggen.”

 

“Onze RB7 was bovendien om de geblazen diffusor heengebouwd, dus we moesten echt onze oudere tekeningen er weer bij pakken en kijken hoe we de nieuwe uitlaatinstallatie het beste in het ontwerp konden integreren.”

 

Wat de neus betreft, moet ook Newey erkennen dat dit een ‘vrij lelijke’ oplossing is: “We hebben het nog zo mooi mogelijk proberen te maken, maar aangezien de neus tegenwoordig niet boven een bepaalde hoogte mag komen, was dit het beste waar we mee op de proppen konden komen.”

 

Teambaas Christian Horner is op zijn beurt zeer duidelijk over wat Red Bull met de RB8 hoopt te bereiken. “We willen onze titels verdedigen”, verklaart hij, waarna hij benadrukt dit het liefst in stijl te doen: “We hebben de lat namelijk hoog gelegd in 2011, maar we willen het altijd beter doen”, verklaart hij.

 

“Natuurlijk hebben we geen controle over de vorm van onze rivalen en weten we pas in Australië hoe we ervoor staan. Aangezien er straks zes wereldkampioenen op de grid staan, zal de strijd fel worden, maar we gaan er bij Red Bull in ieder geval alles aan doen ons succes te herhalen”, aldus Horner.