*

Villeneuve voorspelt zware toekomst Vettel: ‘Alles gaat nu in de richting van Leclerc’

Laurens Stade

Laurens Stade

12 september 2019 10:00

Villeneuve voorspelt zware toekomst Vettel: ‘Alles gaat nu in de richting van Leclerc’

Oud-Formule 1-coureur Jacques Villeneuve voorspelt een zware toekomst voor Sebastian Vettel bij Ferrari na zijn ‘ongemakkelijke’ race in Italië. De Canadees vindt ook dat Charles Leclerc een straf verdiende voor zijn verdedigende actie tegen Lewis Hamilton tijdens de Italiaanse Grand Prix. De Canadees beschuldigt de Monegask ervan dat hij net zo agressief reed als Kevin Magnussen.

Villeneuve noemt de race van Vettel ‘pijnlijk’. De Duitser spinde al vroeg in de race op zichzelf, maar kwam daarna gevaarlijk terug de baan op en raakte daarbij de Racing Point van Lance Stroll. ”Er valt niets over te zeggen. Het was een ongemakkelijke race voor hem. Hij kon bij het terugkomen andere coureurs zien aankomen, dus hij verdiende de straf”, aldus Villeneuve in gesprek met Motorsport-Magazin.com. ”Ik snap alleen niet waarom Stroll een minder zware straf kreeg voor hetzelfde vergrijp”, verwijst de Canadees naar het incident tussen Stroll en Pierre Gasly dat daarop volgde.

Lees ook: Ross Brawn: Vettel heeft hulp Ferrari nodig om zelfvertrouwen terug te vinden

Villeneuve voorspelt zware tijden voor Vettel bij Ferrari. ”De gunst van het team, de media, alles gaat nu in de richting van Charles. Het is echt moeilijk om daar uit te ontsnappen”, aldus de wereldkampioen van 1997.

Foto: Motorsport Images

Geen straf Leclerc ‘politieke beslissing’
Over de teamgenoot van Vettel is Villeneuve evenmin tevreden. Tijdens de Italiaanse Grand Prix waren Charles Leclerc en Lewis Hamilton ronde na ronde in gevecht. Na een fout van Leclerc kon Hamilton zijn auto naast de Ferrari zetten bij het ingaan van de tweede Variante-bocht, maar de Monegask maakte zich breed en sloeg de aanval af. Het leidde tot beklag van de vijfvoudig wereldkampioen over de boordradio. De stewards besloten Leclerc echter geen straf te geven voor zijn actie. In plaats daarvan kreeg hij de zwart-witte waarschuwingsvlag. Volgens Villeneuve is het puur een ‘politieke beslissing’ geweest om Leclerc niet te bestraffen.

Lees ook: Wolff vond Leclerc te agressief: ‘Stewards hadden politie-escorte nodig gehad bij straf’

”Het is moeilijk om dat te zeggen, want dan zegt iedereen ”Oh, je bent een idioot! Waarom zeg je zoiets, daar houden we precies van!”, zegt Villeneuve in gesprek met Motorsport-Magazin.com. ”Je moet hem op dezelfde manier beoordelen als elke andere coureur, en deze zondag deed hij een Magnussen, dat is de waarheid,” bekritiseert Villeneuve de agressieve rijstijl van de tweevoudig Grand Prix-winnaar.

”Hij stuurde Lewis het gras op”, analyseert de wereldkampioen van 1997 de verdedigende actie. De Canadees is dan ook geen voorstander van de waarschuwingsvlag. ”Het is alsof je de coureur een joker geeft. Het is alsof je een gekke actie in de race mag doen. En dan zullen ze dit snel gaan misbruiken. Het hangt er nu vanaf of de ‘gele kaart’ wordt overgedragen naar de volgende race. Dan heeft de coureur deze mogelijkheid natuurlijk niet”, aldus Villeneuve.