Jüri Vips mag het seizoen in de Formule 2 afmaken bij Hitech Grand Prix, ook al is de Est uit het Red Bull-opleidingsteam gezet na racistische uitspraken tijdens een livestream. De Formule 2 zelf is echter niet blij met het besluit van het Formule 2-team.

Vips werd in eerste instantie geschorst en vervolgens van zijn taken als test- en reservecoureur bij Red Bull ontheven vanwege het gebruik van een racistische term tijdens een livestream. De Formule 2-coureur bood zijn excuses aan, maar Red Bull zag geen andere optie dan het contract met Vips te ontbinden.

Daardoor rezen er wel vragen over zijn toekomst in de Formule 2. Vips rijdt namelijk als Red Bull-junior bij Hitech Grand Prix, maar nu zijn banden met Red Bull voorbij zijn waren er twijfels of hij het seizoen wel mocht afmaken van het team. In een verklaring laat Hitech weten dat Vips dit seizoen mag voortzetten.

“Ik heb het besluit genomen dat Jüri zijn zitje bij Hitech voor de rest van het seizoen mag behouden, een besluit waar we serieuze discussies over gevoerd hebben”, zegt Oliver Oakes, baas van Hitech Grand Prix. Oakes ziet het als een kans voor Vips om te laten zien ‘wat voor persoon hij is’. “Ik heb duidelijk gemaakt dat dit soort taalgebruik onacceptabel is, maar ik geef hem de kans om het goed te maken.”

Lees ook: Red Bull beëindigt contract met reservecoureur Vips om racistisch taalgebruik

Oakes benadrukt dat Hitech geen racisme accepteert, maar: “Als we in een maatschappij leven waarin iemand geen fouten mag maken, vervolgens oprechte verontschuldigingen aanbiedt, niet de kans krijgt om het goed te maken en ervan te leren, wat zegt dat dan over de maatschappij?”

Foto: Motorsport Images

De baas van Vips snapt hoe dan ook niet ‘waarom de coureur Call of Duty speelde en streamde’ (wat overigens gedaan werd door andere Red Bull-junior Liam Lawson). “Er waren vast wel betere dingen te doen die bevorderlijk zouden zijn voor zijn carrière!”, stelt Oakes. “Wat ik wel weet, is dat het een vernietigende ervaring is dat zijn contract met Red Bull ontbonden is, een terechte, zware straf.”

Oakes weet dat dit besluit van Hitech niet iedereen zal bevallen. “Maar ik geloof dat we allemaal een tweede kans verdienen, maar geen derde. Jüri’s zelfrespect, reputatie en carrière liggen nu volledig in zijn handen”, aldus de Hitech-teambaas.

Formule 2 zelf niet blij

Het besluit van Hitech heeft tot verontwaardiging bij de Formule 2 gezorgd. Dusdanig dat ook zij met een stevige verklaring naar buiten zijn gekomen. “Na het recente incident met Jüri Vips wil de Formule 2 benadrukken dat het gebruik van racistische of discriminerende taal in geen enkele omgeving getolereerd kan worden”, valt in de verklaring te lezen.

“Het besluit van Hitech Grand Prix is verrassend en een die wij niet genomen zouden hebben”, maakt de Formule 2 haar standpunt duidelijk. “We zullen de situatie nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat dit soort gedrag op de juiste manier wordt aangepakt.”