De Duitse Volkswagen Groep doet onderzoek om vast te stellen of het zou lonen om in de toekomst deel te nemen aan de Formule 1. Dat bericht de BBC op haar website.

De BBC beroept zich daarbij op bronnen van binnen het Duitse concern. Volgens deze bronnen wil de Volkswagen Groep weten of deelname in de Formule 1 zou lonen en of dit genoeg meerwaarde zou opleveren in vergelijking tot haar huidige autosport-activiteiten om een Formule 1-project te rechtvaardigen.

Het onderzoek zou geleid worden door de voormalige Ferrari-teambaas Stefano Domenicali, tegenwoordig werkzaam voor de Volkswagen Groep, zo meldt de BBC. De interesse van het Duitse concern zou verder voortkomen uit het recente succes van haar rivaal Mercedes.

Zelfs al komt uit het onderzoek naar voren dat Volkswagen baat zou hebben bij een Formule 1-programma, dan nog is het niet zomaar gezegd dat Volkswagen zich ook daadwerkelijk op de koningsklasse van de autosport stort, zo maakt de BBC een belangrijke kanttekening. Dit omdat Ferdinand Piëch, hoofd van Volkswagens bestuursraad, er mogelijk tegen gekant is.

Piëch heeft herhaaldelijk aangegeven weinig te zien in een Formule 1-avontuur en zou een moeilijke relatie hebben met Formule 1-topman Bernie Ecclestone. Een aantal andere bestuursleden zouden er volgens recente berichten daarentegen wél voor open staan.

Gevraagd naar een reactie door de BBC heeft een woordvoerder van de Volkswagen Groep de berichten niet direct van de hand gewezen, maar wel verwezen naar recente uitlatingen van Volkswagen Groep-kopstuk Martin Winterkorn. Hij verklaarde onlangs dat het concern gelukkig is met haar huidige autosportprogramma’s en dat uitbreiding zodoende niet aan de orde is.

Een verdere kanttekening om bij deze laatste geruchten te plaatsen is dat Domenicali juist geen op de autosport georiënteerde rol schijnt te hebben bij Volkswagen-onderneming Audi, dat recentelijk voor de goede orde ook al benadrukte geen Formule 1-plannen te hebben.

Ondanks dat het niet aanwezig is in de Formule 1, is de Volkswagen Groep in genoeg andere vormen van autosport actief met haar verschillende merken: zo heeft het WEC-programma’s en andere endurance-projecten met Audi en Porsche, racet het met Audi in de DTM, doet het met Volkswagen mee in het WRC en komt het in verscheidene toerwagenklassen uit met SEAT.