De vakantiekoffers zijn weer uitgepakt, en de overalls mogen weer tevoorschijn worden gehaald. Na de vier weken durende zomerstop staat één van de mooiste Grands Prix van het jaar op de kalender: de Grand Prix van België.

Dat het Circuit de Spa-Francorchamps op een steenworp van de Zuid-Limburgse grens ligt, maakt dat het voor ons Nederlanders vaak wordt gezien als ‘onze’ thuisrace. Maar wat het evenement werkelijk speciaal maakt, en niet alleen voor ons, is de magnifieke baan die oorspronkelijk in 1920 al werd ontworpen. Door de decennia heen is de baan flink aangepast tot wat het nu is, nog altijd een écht racecircuit, gedrapeerd over de glooiingen van de Belgische Ardennen.

Door de nieuwe reglementen waar de Formule 1 anno 2017 mee te maken heeft wordt het circuit voor de coureurs alleen nog maar mooier. Het was al een circuit met vele snelle bochten, maar door de toegenomen downforce-levels, zal het allemaal nóg een tandje harder gaan. “De uitdagingen worden daardoor groter en kick intenser”, weet Max Verstappen.

Het circuit van Spa-Francorchamps is het langste op de kalender: 7.004 meter. Dat gegeven maakt dat de heren coureurs slechts 44 keer de baan rond moeten voordat het zwart-wit-geblokt een eind maakt aan het racefestijn. Komend weekend zijn eer twee DRS-zones aangewezen, ieder met een eigen detectiepunt. Op startfinish mag de achtervleugel worden opengeklapt, evenals op Kemmel Straight.

Vorig jaar
Kimi Räikkönen kookt van woede als Max Verstappen (wéér hij) hem op de rechte stukken van het Ardennencircuit op niet mis te verstane wijze van zich af houdt. Na eerdere schermutselingen bij de start van de race gaat dit echter om niet meer dan een handvol punten. Aan kop maakt de latere kampioen Nico Rosberg de dienst uit. De Duitser wordt op het podium vergezeld door Daniel Ricciardo en teamgenoot Lewis Hamilton. Het raceverslag van vorig jaar lees je hier.

Deze coureurs van het huidige deelnemersveld wonnen elk één of meerdere GP’s in België.

Räikkönen: 4x

Hamilton: 2x

Vettel: 2x

Massa: 1x

Ricciardo: 1x

 

 

 

 

In de spotlights
Max Verstappen, wat zal hij komend weekend weer een gekte te weeg brengen naast de baan. De wegen naar het circuit zullen vanuit Nederland vol komen te staan met Nederlandse fans, die hopen op een mooie stunt van hun idool. Het enthousiasme is wederzijds. Verstappen kan niet wachten om naar Spa te gaan, zo staat te lezen op zijn website. Verstappen zal jagen op iets waar hij niet, maar vader Jos al wel in slaagde: het scoren van een podiumplaats.

Voor Max Verstappen mag het dan een ’thuisrace’ heten te zijn, de enige echte Vlaming op de grid heet natuurlijk Stoffel Vandoorne. Onze zuiderbuur weet dat hij in ieder geval na dit jaar nog een jaartje bij McLaren mag blijven, het team waarvan hij hoopt dat het enkele veelbelovende Grands Prix tegemoet mag zien, dat terwijl de Honda-motor niet bij uitstek geschikt lijkt voor de Belgische hogesnelheidsomloop.

Tussenstand WK.

Kimi Räikkönen is Mister Spa-Francorchamps. Ja, zijn laatste overwinning op Belgische bodem dateert alweer uit 2009, waarmee hij een reeks van vier overwinningen uit vijf edities afsloot, maar dat The Iceman zich thuis voelt op de baan, is duidelijk. Hij zal zich komend weekend tevens gesterkt voelen door het feit dat ook de inkt onder zijn nieuw getekende Ferrari-contract nauwelijks is opgedroogd. Nee, Kimi gaat voorlopig nog nergens naar toe.

Teamgenoot Sebastian Vettel gaat de tweede seizoenshelft als lijstaanvoerder in het WK in. Lewis Hamilton begint zijn serie van negen resterende races in de achtervolging. Maar ongeacht het resultaat op zondag, mag Hamilton alvast een klein feestje vieren. De Grand Prix van België is zijn 200ste Grand Prix.

Driver Steward: Mika Salo

Bandenkeuze Pirelli: Soft, supersoft, ultrasoft

©Pirelli