Na de nieuwe Grand Prix in Bakoe keert de Formule 1 terug op bekende grond. In het idyllische Oostenrijkse landschap ligt de Red Bull Ring verscholen, decor voor de negende ronde van het wereldkampioenschap 2016. 

Na twee weekenden waarin Lewis Hamilton het gat naar Rosberg in het kampioenschap dichtte, sloeg de Duitser in Bakoe weer terug. Mede geholpen door wat gerust kan worden omschreven als een prutweekend van Hamilton, bedraagt het verschil nu weer 24 punten: aan de ene kant is dat een ruim verschil, aan de andere kant is het teniet te doen door een zege van de Brit en een uitvalbeurt van Rosberg.

Het Mercedes duo arriveert in het domein van Red Bull. Het circuit wordt immers gefinancierd uit dezelfde zak geld waarmee ook Red Bull Racing wordt bekostigd. Het circuit kent een rijke F1-historie, maar de baan zoals die er nu bij ligt, staat sinds 2014 weer op de kalender. Voor dit jaar is het circuit echter opnieuw geasfalteerd en zijn er hier en daar wijzigingen doorgevoerd aan de uitloopstroken en kerbstones.

De Red Bull Ring is erg geliefd bij de coureurs. Max Verstappen noemt het een old school circuit, hetgeen hem zeer bevalt, terwijl Fernando Alonso het een interessante baan vindt om op te racen. Hij voegt daar aan toe dat het met vier lange rechte stukken en langzame bochten fysiek een zwaar circuit is. Op twee van die rechte stukken mag het DRS-systeem worden gebruikt. De eerste zone ligt tussen de bochten twee en drie en de tweede zone ligt zoals gebruikelijk op start-finish.

De Red Bull Ring is één van de circuits met de minste bochten: negen in totaal. Zeven daarvan zijn rechterbochten, slechts twee keer dient er serieus naar links gestuurd te worden. De totale baanlengte bedraagt 4.326 meter. Dat betekent dat er 71 ronden gereden moeten worden voordat het zwart-wit-geblokt valt.

2015: Mikado voor gevorderden.

2015: Mikado voor gevorderden.

Vorig jaar
De race die evenals het jaar ervoor wordt gewonnen door Nico Rosberg wordt opgeschrikt door een crash tussen Kimi Räikkönen en Fernando Alonso. De Fin verliest de controle over zijn Ferrari en neemt de McLaren van Alonso mee in zijn val, waarna de McLaren bovenop de Ferrari kruipt. Beide rijders komen met de schrik vrij. Max Verstappen wordt achtste. Het raceverslag van vorig jaar lees je hier.

Vorige winnaars
2015: Nico Rosberg
2014: Nico Rosberg
2003: Michael Schumacher
2002: Michael Schumacher
2001: David Coulthard
2000: Mika Häkkinen
1999: Eddie Irvine
1998: Mika Häkkinen
1997: Jacques Villeneuve

In 2001 debuteert Juan Pablo Montoya namens Williams in de Formule 1. Hij heeft op het moment dat het circus neerstrijkt in Oostenrijk al laten zien voor de duivel niet bang te zijn en dus ook niet voor Michael Schumacher. In de race komen de twee elkaar opnieuw tegen. De Duitser kent een matige start, maar profiteert van het uitvallen van broertje Ralf in de andere Williams.

Juan Pablo Montoya(COL) BMW Williams FW23 and Michael Schumacher(GER) Ferrari F1 2001 collide Austrian Grand Prix, A1 Ring, 13 May 2001 BEST IMAGE

Het bepalende moment in 2001.

Michael Schumacher ligt op de tweede plaats achter Montoya, maar de Ferrari-ster loopt snel op hem in. Bij het aanremmen van de hairpin positioneert hij zich aan de buitenkant van Montoya, maar deze verremt zich, waardoor Schumacher geen kant op kan en samen met Montoya het gras op moet sturen. Met twee ego’s in de grindbak neemt Rubens Barrichello de leiding over, met de verrassend sterke Jos Verstappen achter zich in de Arrows.

Jos Verstappen moet echter een stop meer maken dan de rest, waardoor hij uiteindelijk terugvalt naar de zesde plaats. Het levert hem zijn enige puntje van het seizoen op. David Coulthard weet Barrichello te verschalken bij de pitstops en gaat er met de zege vandoor. Michael Schumacher, na de bijna-touché met Montoya teruggevallen tot de zevende plaats, klimt nog op naar P2. Montoya valt uit met een hydraulisch probleem.

In de spotlights
De Red Bull Ring lijkt voor Williams hét circuit bij uitstek om het Mercedes eens écht lastig te maken. De voorbije twee jaar verging het het roemruchte Engelse team bijzonder goed in Oostenrijk, met de volledige eerste startij in 2014 als hoogtepunt. Ook Mercedes-coureur Nico Rosberg erkent dat er dreiging uitgaat van Williams, ook al denkt hij zelf nog steeds over ‘het beste totale pakket’ te beschikken.

Natuurlijk is de Oostenrijkse Grand Prix een thuisrace voor Red Bull, en in mindere mate ook voor Toro Rosso. In het land van de bekendste energiedrankjesfabrikant ter wereld hoopt Red Bull-coureur Max Verstappen dit weekend weer te schitteren na een moeizaam verlopen weekend in Azerbeidzjan. Het valt echter te bezien of de Nederlander om het eremetaal kan strijden, omdat, evenals in de voorbije twee races, de lange rechte stukken in het nadeel zijn van de Renault-krachtbron.

Martin Donnelly ziet er als driver steward op toe dat alles op de baan ordentelijk verloopt, en dat er passende straffen volgen mocht dat niet het geval zijn.

Pirelli
De Italiaanse bandenfabrikant neemt naar de Oostenrijkse Grand Prix de ultrazachte, superzachte en zachte banden mee.
7798_Austria-Selected-Sets-Per-Driver-EN

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.