Voormalig teambaas, teameigenaar én coureur Guy Ligier is overleden. De Fransman, die vooral bekend werd als chef van de renstal die zijn achternaam droeg, is 85 jaar geworden.

Ligier deed zelf in de jaren zestig aan twaalf Grands Prix mee, waarin hij één puntje scoorde. Als teameigenaar en -baas had hij later meer succes. Het Ligier team, dat in 1976 als constructeur in de Formule 1 haar entree maakte na eerdere avonturen in de sportscars, won negen Grands Prix.

De eerste daarvan werd in 1977 gewonnen door Jacques Laffite, die in totaal zes keer won voor het Franse team. Ook andere Franse grootheden als Patrick Depailler en Didier Pironi wonnen een race voor Ligier. De laatste zege volgde in 1996, toen Olivier Panis de Grand Prix van Monaco won.

1996 was ook het laatste jaar voor Ligier, want in 1997 werd het team overgenomen door Alain Prost en omgedoopt in Prost Grand Prix. Guy Ligier was er toen echter al niet meer bij: hij had in 1992 al een stap terug gedaan en het team verkocht, al ging het dus nog wel even als Ligier verder.

Ligier zelf hield zich daarna bezig met andere ondernemingen, waaronder de productie van mini-auto’s. De Ligier-naam keerde in 2013 echter terug in het World Endurance Championship, in combinatie met OAK Racing en G-Drive. Ook dit jaar doen er LMP2-Ligiers mee in het WEC.

Foto: Ligier (rechts) met Jacques Laffite.