Tijdens de testsessies voorafgaand aan het seizoen zag het er niet best uit voor Red Bull Racing. De betrouwbaarheid en het tempo van de auto’s zijn sindsdien echter flink verbeterd, en het team sluit langzaam het gat met Mercedes, zegt teambaas Christian Horner.

In Singapore finishten Red Bull-coureurs Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo als tweede en derde, op een flinke afstand van de Mercedes van Lewis Hamilton. Het verschil aan de finish gaf de verhoudingen niet helemaal goed weer, vindt Horner: “Na de Safety Car-fase werd onze strategie in de war geschopt, waardoor het gat met Mercedes ook vertekend werd.”

De werkelijke snelheid van zijn coureurs lag volgens de Britse teambaas een stuk dichter bij de dominante Mercedessen. “In de eerste stint kon Sebastian Lewis aardig bijhouden. Ik geloof dat hij tot zijn eerste stop maar zeven seconden was uitgelopen. Ze reden zeker niet een seconde per rondje bij ons weg, dus we zaten best goed in de buurt.” Dichterbij dan in de vorige races, meent Horner.

Ondanks zijn positieve kijk op de inhaalslag die zijn renstal gemaakt heeft, maakt Horner zich ook weer niet te veel illusies over de rest van het seizoen. “Het komt door Mercedes’ schokkend slechte betrouwbaarheid dat we nog in het kampioenschap zitten”, zegt de Red Bull-chef, wiens coureur Daniel Ricciardo derde in het kampioenschap staat, met zestig punten achterstand op leider Hamilton.

“Maar ik denk dat de technologie vandaag de dag zo geavanceerd is, dat er nog wel problemen gaan ontstaan. Uiteindelijk trekt het zichzelf weer recht, wij moeten bijvoorbeeld nog een keer een motorstraf ondergaan met Sebastian, en daar zal Mercedes waarschijnlijk geen last van hebben”, legt Horner uit.

De teambaas betwijfelt ten slotte of zijn team de rivalen van Mercedes in iedere resterende race het vuur aan de schenen zal kunnen leggen. “Op circuits als Singapore kunnen we dichterbij komen, maar ondertussen is ons tekort aan paardenkrachten nog steeds een belangrijke factor. Dus afgelopen weekend zaten we er dicht op, maar dat zal in Sotsji en Abu Dhabi weer anders zijn. Het belangrijkste voor ons zal het werk zijn dat we komende winter verzetten, waarmee het gat begin volgend jaar hopelijk gedicht zullen hebben.”