Mike Coughlan verdween in 2007 uit de Formule 1 wegens zijn rol in het spionageschandaal rond McLaren en Ferrari, maar heeft van Williams een tweede kans gekregen als chief engineer.

Coughlan – voorheen werkzaam voor (onder meer) Ferrari, Arrows en McLaren – is sinds 1 juni in dienst bij het team van Williams. Nu hij twee weken bij dat team achter de rug heeft, legt de Engelsman uit hoe zijn afwezigheid uit de sport hem heeft veranderd en wat zijn ambities zijn.

Hoe is het je bevallen om in dienst te treden bij Williams?
“Ik vind het enorm spannend. Ik heb altijd veel respect gehad voor dit team, want het heeft echt een grote naam in de motorsport. Ik heb er veel zin in om voor Williams te werken en ga mijn best doen ze te helpen hun glorietijden uit het verleden te laten herleven.”
“Voor Williams werken zou sowieso een hoogtepunt in mijn carrière geweest zijn, maar het is nu zelfs extra speciaal omdat ze me een kans hebben gegeven om terug te keren in de Formule1.”

Je hebt eerder gezegd dat wat er in 2007 is gebeurd je leven heeft veranderd. Kun je dat uitleggen?
“Ik heb goed over mijzelf en mijn acties kunnen nadenken, en dat is hoe het me heeft veranderd. Het was erg pijnlijk om de sport en het team waar ik van hield te moeten verlaten. Het enige wat ik nu echter kan doen, is hard werken en zorgen dat ik mijn plaats in de Formule 1 terugverdien. Ik ben vastbelosten dat bij Williams te doen.”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die het onvergeeflijk vinden wat je hebt gedaan?
“Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om mijn excuses aan te bieden aan iedereen die geleden heeft onder mijn acties en gedrag, en dat met name aan het personeel en de fans van Ferrari en McLaren. Ik heb er oprecht spijt van en ik heb elke straf geaccepteerd die me door de FIA is opgelegd. Ik kan alleen maar hopen dat ik iedereens respect weer kan verdienen.”

Je hebt er inmiddels twee weken opzitten bij Williams en het team kunnen evalueren. Wat denk je ervan?
“Ik ben erg onder de indruk geraakt van wat ik op de fabriek heb gezien. Het team heeft een geweldig hoofdkwartier in Grove en er werken fantastische mensen. Het was erg motiverend om te zien hoe hard iedereen werkt, hoe goed de faciliteiten zijn en hoeveel potentieel het team heeft.”

Wat denk je dat jij aan het team van Williams kunt toevoegen?
“Het team staat in wezen al als een huis. Er lopen veel intelligente, creatieve en toegewijde mensen rond die – voor zover ik het kan zien – betere resultaten zouden moeten zien dan nu het geval is. We gaan daarom kijken naar de manier waarop er gewerkt wordt binnen het team, terwijl we ook nog een paar nieuwe mensen binnen gaan halen.”

En wat hoop je tenslotte te bereiken terwijl je bij Williams werkt?
“Op persoonlijk vlak wil ik mezelf opnieuw bewijzen en weer helemaal in de Formule 1 integreren. Wat het team betreft, denk ik dat we allemaal maar één doel hebben, en dat is het winnen van races. Ik hoop dat ik het team kan helpen een ommekeer te bewerkstelligen en we Williams weer terug op het niveau kunnen brengen waar het thuishoort.”

Dit interview is ter beschikking gesteld door de persafdeling van het team van Williams.