Sauber-coureur Sergio Pérez staat aan de vooravond van zijn Formule 1-debuut, maar blikt voor het zover is eerst nog terug op de eerste testritten met de Sauber C30.

Hoe is het testen tot nog toe verlopen?
"Ik heb vier dagen mogen testen en het ging erg goed. Ik heb me snel aan het team en de auto weten aan te passen. Ik voel me elke keer dat ik in de cockpit klim weer een stukje beter thuis achter het stuur, terwijl ik ook steeds beter bekend raak met alle procedures en handelingen. Ik zie dan ook erg uit naar de volgende test in Barcelona en het begin van het jaar. Het is mijn intentie om zoveel mogelijk ervaring op te doen, zodat ik het niveau dat ik in in gedachten heb kan bereiken."

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?
"Het zou niet juist zijn om slechts één ding te noemen, want ik heb op een aantal verschillende vlakken veel geleerd, zoals het verschil tussen de diverse compounds van de banden, het bedienen van de auto in het algemeen en het omgaan en werken met de monteurs. Het zijn eigenlijk allemaal verschillende dingen waar ik steeds wat beter in word."

Wat is het moeilijkste voor een beginnende Formule 1-coureur?
"Ik denk het omgaan met de banden en het verschil tussen compounds. Als je op de baan rijdt, veranderen het gevoel en het gedrag van de auto en de banden continu. Je moet je hier dus de hele tijd op aanpassen, wat denk ik vooral een kwestie van ervaring is."

Tijdens je eerste testdag in Valencia legde je 103 ronden af. Kon je dat fysiek allemaal aan?
"Het was geen probleem. Ik heb de laatste maanden hard getraind, dus ik ben in vorm. Ik heb het gevoel dat ik goed voorbereid ben voor de tests die nog volgen en de start van het seizoen. Ik heb veel ronden kunnen afleggen, dus qua fysiek ben ik er klaar voor."

Rijden in de Formule 1 is zwaar werk, maar is het ook leuk?
"Natuurlijk! Het rijden in een Formule 1-bolide is echt awesome! Het is een geweldig gevoel om deel uit te maken van de Formule 1 en ik geniet van elke ronde. Het is inderdaad geen luizenbaantje, maar het is ontzettend leuk."

Na de test in Barcelona ga je naar je geboortestad Guadalajara in Mexico, waar je op 26 februari een roadshow gaat geven. Kun je daar iets over vertellen?
"Dat zal een hele bijzondere dag voor me worden, waarop ik onder het toeziend oog van mijn familie en vrienden met een Formule 1-auto door de stad mag rijden. Ik weet zeker dat het me extra energie en motivatie zal geven die ik vervolgens mee zal nemen naar de seizoensouverture in Bahrein."

Dit interview is beschikbaar gesteld door de persafdeling van het team van Sauber.