Valtteri Bottas heeft de snelste tijd genoteerd in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje. Max Verstappen komt door een technisch probleem niet veel tot rijden toe.  

Max Verstappen heeft in de beginfase een incidentje met Valtteri Bottas. Hij laat zijn ongenoegen blijken over de boordradio wanneer de Mercedes hem de pas afsnijdt in de chicane. Bottas ziet de Red Bull toch nog op tijd om een aanvaring wordt voorkomen.

Later heeft Verstappen een technisch probleem waardoor hij een run moet afbreken. Het euvel kan niet snel worden gerepareerd, waardoor de Nederlander een groot deel van de training in de pitbox moet doorbrengen. Hij eindigt uiteindelijk op de twaalfde plaats. Teamgenoot Pierre Gasly is achtste.

Sebastian Vettel, die tot dan toe de snelste tijd heeft gereden, ziet een onderdeeltje van zijn Ferrari vliegen en vraagt het team te onderzoeken wat het precies is geweest. Hoewel Bottas de koppositie overneemt, heeft Vettel er blijkbaar weinig last van. Hij sluit de sessie af op de tweede plaats, vlak voor teamgenoot Charles Leclerc. Lewis Hamilton is vierde op ruim een halve seconde van Bottas, die aan het eind van de sessie te kampen krijgt met een olielek.

Haas zit er goed bij met een vijfde en zevende plaats voor Romain Grosjean en Kevin Magnussen. Lokale held Carlos Sainz zit daar met zijn McLaren net tussen. Lance Stroll zorgt ervoor dat de sessie vroegtijdig wordt afgebroken met een flinke crash.