Jenson Button was in de eerste vrije training op Suzuka de snelste man op de baan. De McLaren-coureur bleef zijn teamgenoot Lewis Hamilton en kampioenschapsleider Sebastian Vettel voor.

Voor Vettel was het overigens geen probleemloze sessie: de Duitse Red Bull-coureur raakte namelijk in zijn laatste vliegende ronde de muur nadat hij in het tweede deel van de Degner-bocht de controle over zijn RB7 verloor. Een harde klap was het niet, al betekende het wel dat Vettels sessie erop zat.

Voor Button en Hamilton was het daarentegen een training zonder problemen. Button was sowieso al lange tijd de snelste man in een sessie die verder weinig spannend was en waarin de grote jongens pas halverwege de oefensessie de baan op kwamen.

Totdat het zover was, was thuisrijder Kamui Kobayashi degene die de tijdenlijst aanvoerde, maar toen Fernando Alonso een snelle tijd neerzette in zijn Ferrari, nam hij de positie bovenaan de ranglijst meten over.

Hamilton ging direct daarna sneller dan Alonso, maar die liet het er niet bij zitten en ging vervolgens weer sneller dan Hamilton, die daarna op zijn beurt weer een sneller rondje aflegde.

Button volgde daarna, en ook hij ging sneller door een 1:33.648 neer te zetten. Deze tijd bleef lang staan, want pogingen van Vettel, Alonso en Mark Webber om deze te verbeteren liepen op niets uit, terwijl ook Button zelf zijn aanvankelijk tijd niet kon verbeteren, maar uiteindelijk toch nog een beetje aanscherpte tot 1:33.634.

Webber – die de training uiteindelijk als vijfde zou eindigen – was ondertussen ook nog bijna bij een incident betrokken toen Pastor Maldonado na een ritje door het gras pal voor hem weer de baan op kwam, maar van een aanrijding kwam het gelukkig niet.

Vervolgens was het in de slotfase dus Vettel die op jacht ging naar Buttons tijd, maar doordat hij licht met de vangrail in contact kwam, lukte dat dus niet.

De aanstaande wereldkampioen moest zodoende dus genoegen nemen met plaats drie, op een achterstand van iets meer dan vier tiende. Voor hem staat dus Hamilton, die 0.091 seconden achter lijstaanvoerder Button eindigde.

De vierde plek is er voor Alonso, met Webber achter hem op plaats vijf. Daarachter verrassen de Toro Rosso’s op plaats zes en acht, met Jaime Alguersuari voor Sébastien Buemi en Ferrari’s Felipe Massa er nog tussen.

Op de negende plaats zien we vervolgens Mercedes-rijder Michael Schumacher, met de beide Renaults – met Vitaly Petrov voor Bruno Senna – daar weer achter. Thuisrijder Kobayashi sloot de training als dertiende af, terwijl Schumachers teamgenoot Nico Rosberg op de zestiende plaats bleef steken.

Bekijk hier de uitslag van de eerste vrije training.