Lewis Hamilton heeft het Grand Prix-weekend in Spanje als snelste afgetrapt. De eerste training stond voor veel teams in het kader van het testen van updates.

Dit omdat Barcelona als eerste Europese Grand Prix van het seizoen de eerste race is waarbij de teams echt met veel updates kunnen komen, zoals onder meer Mercedes en Red Bull hebben gedaan.

Vettel moest vanwege een versnellingsbakprobleem teruggeduwd worden naar de pits. Foto: Sutton Images.

Mercedes heeft haar W08-bolide op dieet gezet, een nieuwe motorspecificatie gebracht – alleen voor het fabrieksteam vooralsnog – en een radicale nieuwe, smalle neus geïntroduceerd met opvallende ‘schep’ eronder. Red Bull heeft volgens haar coureurs werk gedaan aan alle aerodynamische onderdelen. Max Verstappen reed daarmee naar een vijfde tijd.

De snelste tijd was zoals gezegd voor Hamilton en hoewel een eerste vrije training op een vrijdagochtend niet per se representatief is, lijkt het er wel op dat Mercedes en Ferrari nog altijd de te kloppen teams zijn. Mercedes, met Valtteri Bottas 0.029 achter Hamilton, was daarbij negen tienden tot een seconde sneller dan Ferrari’s Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. Ferrari komt echter wel vaker wat langzaam op gang op vrijdag.

Red Bull zat daar, met Verstappen, een seconde achter, terwijl het team, uitgaande van Verstappens tijd, zelf weer een seconde ‘los’ was van Haas, dat de grote groep middenmoters aanvoert.

In plaats van te rijden moest Alonso de pers te woord staan over de problemen van McLaren – Honda. Foto: Sutton Images.

Alonso in de problemen
De enige coureur die er niet in slaagde een tijd neer te zetten, was McLarens Fernando Alonso. Na een kwartiertje kwam hij, pijnlijk genoeg, en met veel rook, tot stilstand op de baan. De achteras van zijn bolide leek vastgeslagen, waarbij Alonso over de boordradio rapporteerde dat de Honda-motor het (weer eens) had begeven. De McLaren lekte ook flink aan de achterkant toen die werd weggehaald.

Stoffel Vandoorne nam de honneurs dus waar voor het geplaagde McLaren – Honda, met een dertiende tijd, op 2.8 seconden van snelste man Hamilton. McLaren was echter niet het enige team met problemen. Ferrari-coureur Vettel had last van een versnellingsbakprobleem, maar kon zijn auto aan het eind van de pits parkeren, werd teruggeduwd en na wat werk aan de bolide kon hij later weer instappen.

Williams was als team het meest productief, met Felipe Massa en Lance Stroll die per persoon 34 rondjes reden. Verstappen kwam tot 22 rondjes in een sessie waarin een aantal coureurs nog wel wat kleine foutjes maakten en Kevin Magnussen zijn Haas op het eind in het grind parkeerde.