Lewis Hamilton is het Grand Prix-weekend in Maleisië goed begonnen door in de eerste vrije training de snelste tijd neer te zetten. Sebastian Vetel eindigde als tweede.

 

Het verschil tussen de eerste plek van Hamilton en Vettel is enorm: liefst 0,5 seconde scheidt de twee wereldkampioenen. Het is echter de vraag hoe representatief die tijden zijn, want geen van beide mannen rijdt in de ochtendsessie op zachte banden.

 

Er valt sowieso weinig te vergelijken, want tussen Hamilton en de als zesde geklasseerde Mark Webber zit meer dan een seconde verschil.  De dreiging van regen is wellicht de oorzaak, want veel teams richten zich in eerste instantie op lange runs op hard rubber, en de verschillende brandstofhoeveelheden die daarbij horen.

 

Het blijft echter droog, en dus is het Sepang International Circuit drukbezet. Veel incidenten doen zich echter niet voor. Romain Grosjean verliest wat tijd als zijn Lotus blijft steken in de zevende versnelling, maar de Fransman kan vrij snel zijn weg vervolgen. Ook Charles Pic heeft problemen die vermoedelijk te maken hebben met de koeling van zijn Marussia. Na een handvol installatierondjes verdwijnt de auto in de garage en Pic kan pas in het laatste kwartier een geklokte ronde rijden.

 

Bij HRT zijn de problemen nog niet opgelost. Narain Karthikeyan valt na acht ronden stil als zijn auto niet meer wil schakelen, en Pedro de la Rosa meldt zijn team voor de zoveelste keer dat de F112 ‘onbestuurbaar’ is. Ook na tal van aanpassingen komt de Spanjaard niet in de buurt van de 107-procenttijd, die morgen voor hem en zijn teamgenoot wel weer een struikelblok zal worden.

 

Een nieuwkomer is er ook: voor Williams komt Valtteri Bottas in actie. De jonge Fin smaakt het genoegen zijn teamgenoot Pastor Maldonado een plaatsje voor te blijven.

 

Bekijk hier de volledige uitslag: