Lewis Hamilton heeft in de straten van Monaco de snelste tijd genoteerd in de eerste vrije training. De Engelsman wist Sebastian Vettel en Max Verstappen achter zich te houden.

Het is het team van Mercedes dat aan het begin van de eerste vrije training weinig tijd wil verliezen. Zowel Lewis Hamilton als Valtteri Bottas meldt zich vroeg op het asfalt voor een langere run, waarmee beide rijders zich op de superzachte band dus ook al vroeg hun plekjes bovenaan de tijdenlijst innemen.

Halverwege de sessie staan ze daar na enkele verschuivingen aan kop nog altijd, met een ruime marge naar de Ferrari van Sebastian Vettel en de Red Bull van Daniel Ricciardo. Max Verstappen staat op dat moment elfde, omdat hij na twee runs lange tijd binnen blijft staan om de beschadigde vloer van zijn bolide te laten vervangen.

Problemen zijn er ook voor Marcus Ericsson en Nico Hülkenberg. Eerstgenoemde is het slachtoffer van versnellingsbakproblemen en rijdt zodoende geen tijd, terwijl ook de Duitser in dienst van Renault de tijdwaarneming nooit passeert. Problemen met de energieopslag aan boord van de RS17 zijn daar debet aan.

Incidenten doen zich afgezien van een spin van Romain Grosjean in Saint Devote en enkele kusjes met de muur niet voor. Alle bolides keren telkens heelhuids terug in de pits, meer uitzondering dan regel in de krappe straten van Monaco.

De 1:13.425 die Hamilton na vijftig minuten trainen neerlegt, blijft tot het eind van de sessie staan als snelste tijd. Hamilton rijdt daarna nog wel enkele runs, maar tot een tijdverbetering komt hij niet.

Max Verstappen grijpt het slotkwartier aan om na zijn lange pauze er eens goed voor te gaan zitten. Hij verbetert zich ronde na ronde en beloont zichzelf met de derde tijd, achter Sebastian Vettel die eerder al Valtteri Bottas van de tweede plaats verdrong. Opvallende naam is die van Daniil Kvyat, die in de Toro Rosso de top zes completeert.

En herintreder Jenson Button dan? Die neemt rustig de tijd om te wennen aan de MCL32 en om de snelheid te vinden. Dat doet hij op de hardste compound, zodat hij in ieder geval meters kan blijven maken. Die meters leveren hem uiteindelijk de veertiende tijd op. Daarmee geeft hij twee posities en anderhalf tienden van een seconde toe op teamgenoot Stoffel Vandoorne.