Lewis Hamilton is het finaleweekend van 2016 begonnen op de plek die hij nodig heeft: de eerste. Helaas voor hem staat ook Rosberg op een plek die hij nodig heeft: tweede.

De eerste klap is een daalder waard. Rosberg eerste snelle ronde is een kwart tel sneller dan die van Hamilton: 1:43.873. Rosberg gaat vervolgens sneller, maar Hamilton countert met 1:43.051, op zijn beurt een kwart tel sneller dan Rosberg. De Brit heeft een kleine spin, voordat hij als enige de grens van 1:43 doorbreekt. Met 1:42.869 is hij uiteindelijk vier tienden sneller dan Rosberg. Het verschil is dat Hamilton zijn tijd op soft-rubber heeft gezet zijn en dat is de hardste compound die bandenleverancier Pirelli heeft meegenomen naar Abu Dhabi. Rosberg heeft zijn tijd gereden op het ultrasoft-rubber.
Sebastian Vettel is onderweg met HALO. Alfonso Celis mag de cockpit van Nico Hülkenberg overnemen, terwijl jordan King voor de tweede keer een vrije training rijdt bij Manor. Celis doet het met een elfde plaatst best aardig. King is de langzaamste coureur. Hij heeft in de tijdenlijst alleen Daniil Kvyat achter zich. De Rus komt niet ver. Hij heeft nog geen getimede ronde afgelegd als hij met een lekke linker achterband onderweg is. Het team geeft hem opdracht de auto aan de kant te zetten, waardoor zijn training er meteen al opzit.

Max Verstappen is de enige die halverwege de sessie binnen een seconden van de Mercedes-coureurs staat. Wanneer Ricciardo hem tot op één honderdste nadert, gaat Verstappen nog eens twee tienden sneller, waardoor hij slechts vijf honderdste langzamer is dan Rosberg: 1:43.297.

Sauber doet het netjes met een tiende (Ericsson) en een dertiende plaats (Nasr), terwijl McLaren op de plekken 16 en 18 tegenvalt.

In de toptien worden de tijden op alle drie de rubbersoorten gereden. De snelste tjd van Hamilton is een kleine seconde sneller dan de snelste tijd in de eerste vrije training van 2016. De poletijd bedroeg toen 1:40.237, dus er is nog de nodige ruimte voor verbetering.