Lewis Hamilton heeft in de eerste vrije training in Hongarije de snelste tijd neergezet, met een 1:17.233. Het was een sessie gekenmerkt door lichte regenbuien, een paar auto’s die achterstevoren stonden en motorproblemen voor Valtteri Bottas. Max Verstappen eindigde als tweede, met de nodige moeite.

De sessie leek droog van start te gaan, maar met het zwaaien van de groene vlag vielen al de eerste druppels. De meeste coureurs besloten snel de baan op te gaan om te kijken hoe de baan erbij lag. Na vijf minuten kreeg Hamilton al te horen over de boordradio dat de druppels slechts het begin waren van een hevigere bui die op weg was naar het circuit. Die hevige bui bleef lange tijd uit en de regenbanden waren dan ook weinig te zien.

Valtteri Bottas moest van zijn team de pits inkomen vanwege een probleem met de motor, maar dat vroeg het team dusdanig laat dat hij via de verkeerde kant van de paal de pits binnenreed. Mercedes besloot om de motor van Bottas te verwisselen, waardoor de Fin geen kans kreeg om een tijd te zetten in de training. Hij krijgt daarvoor geen straf omdat hij teruggaat naar een oude motor, waardoor hij niet over de limiet gaat.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Verstappen glijdt weg
Lance Stroll maakte in bocht zes een fout, spinde over de kerbstone en kwam in het gras terecht. De Canadees kon zijn weg vervolgen zonder schade. Hij was niet de enige die spinde, want ook Max Verstappen gleed weg, maar dan in de laatste bocht. ”Ik weet het niet, maar de achterkant leek heel erg gevoelig”, meldde de Nederlander over de boordradio. ”Er is meewind in die bocht”, vertelde het team aan Verstappen.

Met iets minder dan een uur te gaan kwamen toch de poncho’s tevoorschijn op de tribunes. Daarop kwamen alle coureurs die op de baan waren naar binnen. Na een aantal minuten kwamen er een aantal coureurs de baan op met de intermediates, maar deze bleken al snel overbodig. Het zonnetje kwam door en er was weer volop grip, behalve voor Sergio Pérez die achterstevoren kwam te staan omdat hij te vroeg op het gas ging.

Max Verstappen liep lichte schade op aan de voorvleugel tijdens een van zijn snellere rondes, waarop het team hem naar binnen haalde. Met een paar minuten te gaan kon hij weer de baan op, maar spinde opnieuw op lage snelheid. ”Het is ongelooflijk deze sessie, de achterkant is echt gevoelig”, riep Verstappen over de boordradio. Ook waren er problemen voor Carlos Sainz die met nog achttien minuten te gaan moest uitstappen.

(Uitslag training onder de foto)

Foto: Motorsport Images