Lewis Hamilton heeft de eerste vrije training als snelste afgesloten. De McLaren-coureur zette vroeg in de sessie een tijd, die tot het eind stand hield. Vettel en Di Resta maakten de topdrie compleet.

 

Als om negen uur de lichten van de pitstraat op groen springen is de baan, geheel volgens traditie in Bahrein, nog erg stoffig. De eerste mensen die naar buiten gaan, kunnen dan ook het beste worden omschreven als veegwagens.

 

Bruno Senna kijkt toe vanaf de pitmuur, omdat derde rijder Valtteri Bottas zijn cockpit bezet. Bottas is daarmee de enige actieve vrijdagrijder in Bahrein. Voor veel mensen is het een eerste kennismaking met het circuit, omdat vorig jaar de race van de kalender werd gehaald, in tegenstelling tot dit jaar. Hetzelfde geldt uiteraard voor de Pirelli-banden, die vorig jaar hun intreden deden.

 

Als alle coureurs één of meerdere installatieronden hebben gereden, is het Nico Hülkenberg in zijn Force India die als eerste een tijd zet, gevolgd door teamgenoot Paul di Resta. De 1.36.855 wordt op de helft van de training door Sebastian Vettel al met drie seconden teruggebracht naar 1.33.877.

 

Veel coureurs hebben in het begin van de eerste vrije training moeite met de krappe linkerbocht tien. Het zoeken naar grip maakt dat kleine uitstapjes en blokkerende wielen meer regel zijn dan uitzondering aldaar.

 

Het publiek is allesbehalve in groten getale afgekomen op de eerste vrije training. De tribunes ogen pijnlijk leeg. Het is dan ook te hopen dat dit gedurende het weekend in positieve zin verandert.

 

De crew van Sky Sport weet dan te melden dat Bernie Ecclestone de pitbox van Force India is binnengegaan om een gesprek aan te gaan met enkele teamleden en circuit-directeur Zayed Alzayani. De onrusten naast de baan lijken wel degelijk op de achtergrond mee te spelen.

 

Lewis Hamilton is de eerste die de tijd van Vettel weet te verbeteren. De 1.33.572 blijft lange tijd staan en de Engelsman besluit dan ook dat dit zijn eindtijd gaat zijn. De laatste minuten kijkt hij toe vanaf de kant en ziet hij hoe zijn snelste tijd blijft staan.

 

De 1.33.877 van Vettel blijkt genoeg voor de tweede tijd, terwijl Paul di Resta de sessie als derde afsluit. Rosberg, Button, Hülkenberg, Schumacher, Webber, Räikkönen en Romain Grosjean maken de toptien compleet.

 

Bekijk hier de volledige uitslag