Mercedes heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van Italië gedomineerd. Lewis Hamilton zette op Monza de snelste tijd neer, voor teamgenoot Nico Rosberg.

Hamilton zette met nog een half uur te rijden zijn snelste tijd van 1:24,670 op de klokken. Daarmee benaderde hij de pole position-tijd van vorig jaar al op ruim een halve seconde – en dat op de harde band. Rosberg volgde op 46 honderdsten. Sebastian Vettel legde ondanks een spin in de eerste chicane beslag op de derde plaats, maar was alsnog ruim anderhalve seconde langzamer dan Hamilton.

Max Verstappen kon nog geen potten breken in zijn eerste Formule 1-meters op Monza. De Nederlander had blijkbaar de nodige moeite om de juiste afstelling voor zijn STR10 te vinden. Hij klaagde op de boordradio over vibraties bij het remmen en problemen met de tractie. Meer dan de veertiende plaats, bijna drie seconden achter Hamilton, zat er niet in.

In de andere Toro Rosso verging het Carlos Sainz allerminst beter. De Spaanse rookie zorgde na een half uur trainen voor een rode vlag, doordat hij in de Parabolica in het grind was beland en niet meer weg kon komen. Einde training voor Sainz, die zestiende werd.

Bij Force India was er meer reden voor optimisme. Nico Hülkenberg en Sergio Pérez werden respectievelijk vierde en vijfde, en lieten daarmee ‘thuisrijder’ Kimi Räikkönen in zijn Ferrari achter zich. Voor Hülkenberg was de training overigens wel vroegtijdig afgelopen: de Duitser kampte vermoedelijk met een benzinelek in de cockpit.

Achter Räikkönen reed Daniel Ricciardo in de Red Bull naar de zevende plaats, gevolgd door het Williams-duo Felipe Massa en Valtteri Bottas. Pastor Maldonado liet met de tiende plek zien dat er voor Lotus werk aan de winkel is als het team net als in België op het podium wil finishen.