Daniel Riccardo heeft het raceweekend in Singapore afgetrapt met de snelste tijd in de eerste vrije training. Sebastian Vettel was tweede, Max Verstappen eindigde op P3.

Natuurlijk, het is pas vrijdag, maar het belooft behalve qua temperatuur ook qua spanning en actie op de baan een heet weekend te worden in Singapore, op basis van de eerste training.

De Mercedes-coureurs waren daarbij de eersten van de mannen vooraan die voor rondetijden gingen, met Lewis Hamilton en teamgenoot Valtteri Bottas die in het begin stuivertje wisselden.

Na een minuut of dertig was het echter Max Verstappen die zijn Red Bull naar de op dat moment snelste tijd reed, al deed hij dat op ultra softs, terwijl de Mercedes-coureurs op super softs reden.

Op het snellere, zachtere schoeisel zat ook Verstappens Red Bull-collega Daniel Ricciardo er goed bij. Hij nam kort daarna het stokje over van de Nederlander en pakte P1.

Terwijl Verstappen en Ricciardo weer naar binnen gingen, met een run van acht rondjes voor Verstappen, kwamen de Mercedessen weer naar buiten. Met ultra softs ook, ditmaal.

Bottas beet zich stuk op Verstappens tijd, maar Hamilton dook eronder, naar 1:42.904, als eerste onder de 1:43. Hij was op dat moment 0.374 seconde sneller dan Verstappen.

Kampioenschapsleider Hamilton moest het met P4 doen.

Met Hamilton halverwege bovenaan voor Verstappen, Bottas en Ricciardo, zat het spelletje er nog niet op. Verstappen schoot met een nieuwe run op ultra softs namelijk weer naar P1.

De 1:42.805 die Verstappen neerzette, scherpte hij daarna zelf aan – naar 1:42.610 – maar Ricciardo ging daarna 0.121 seconde sneller en bracht de P1-tijd op 1:42.489.

Het was echter niet Verstappen of één van de Mercedes-coureurs die als tweede eindigde, maar Ferrari’s Sebastian Vettel.

Ferrari werd vooraf getipt als de grote favoriet, maar de prestaties van de coureurs in de rode bolides sprongen – zeker in het begin – minder in het oog.

Vettel zette echter dus toch een rap rondje neer, want met maar 0.109 seconde achterstand op Ricciardo was hij tweede, voor Verstappen en Hamilton, die uiteindelijk vier tienden te kort kwam.

Bottas was zesde bij het vallen van de vlag, op bijna een tel. Zijn landgenoot Kimi Räikkönen (Ferrari) eindigde op P7, op 1.2 seconde. De Finnen moeten dus nog iets zien te vinden.

De achtste plek was er voor McLarens Fernando Alonso, die eerder in de sessie nog klaagde dat hij ‘no power‘ had, maar wel gewoon door kon. Teamgenoot Stoffel Vandoorne was elfde.

Noemenswaardige incidenten waren er niet, behalve Jolyon Palmer en Marcus Ericsson die wat doorschoten en een spin van Romain Grosjean, maar dat bleef allemaal zonder gevolgen.

Williams-coureur Lance Stroll had wel problemen. Hij klaagde eerst over een probleem met de motor, maar later werd gemeld dat een versnellingsbakdefect hem na elf ronden aan de kant hield.

Stroll was zeventiende, voor Toro Rosso’s gelegenheidstestcoureur Sean Gelael, die 3.3 seconde trager was dan vaste coureur Daniil Kvyat, met Carlos Sainz die VT1 moest uitzitten.

Bij Haas reed Antonio Giovinazzi in plaats van Kevin Magnussen tijdens VT1. De Italiaan reed de zestiende tijd, met Romain Grosjean drie tienden voor hem op P15.