Max Verstappen heeft de eerste vrije training in Bakoe als eerste afgesloten. Daniel Ricciardo was tweede in een sessie die werd onderbroken na een crash van Sergio Pérez.

Zodra het rode licht aan het eind van de pitstraat op het Baku City Circuit op groen sprong, gaf Verstappen zijn Red Bull de sporen. Met een aero rack op zijn RB13 om data te verzamelen.

Zoals bijna altijd bleef het in de eerste minuten bij installatierondjes. Na een minuut of tien was het Haas-coureur Romain Grosjean die als eerste een tijd op de klokken kreeg.

Het was vooraan vervolgens even stuivertje wisselen, met zo halverwege de sessie Mercedes’ Lewis Hamilton bovenaan de tijdenlijst en Verstappen op P2.

Verstappen had zijn tijd op mediums gereden, terwijl Hamilton dat op de snellere softs had gedaan. Verstappen opteerde daarna echter als eerste van de mannen vooraan voor een run op supersofts.

De Nederlander reed er prompt de snelste tijd mee, die hij vervolgens nog enkele keren aanscherpte. Hij maakte er uiteindelijk een 1:44.410 van, waarmee hij het snelst was.

Verstappens Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo was tweede, op vier tienden, voor Ferrari’s Sebastian Vettel. De Red Bull-rijders reden hun snelste tijden op supersofts, Vettel deed dat op softs.

De vierde tijd was er voor Force India’s Pérez, die zoals gezegd voor een rode vlag zorgde met een crash. Met nog negentien minuten op de klok ging Pérez in de fout bij bocht acht, bij het ingaan van het deel van het circuit dat door Bakoe’s oude binnenstad loopt.

Pérez crashte flink in Bakoe’s oude binnenstad.

Pérez raakte de kerbs net te hard bij het ingaan van de bocht, waarna zijn Force India naar buiten toe overstuurde. Hij ging zo diagonaal de muur in en gleed, de muur schampend, verder.

De Mexicaan kon gelukkig ongedeerd uitstappen, maar zijn VJM10 was behoorlijk kapot, met veel schade aan de rechterkant, gebroken ophangingen en het rechter achterwiel dat zelfs los brak.

De onderbreking duurde een klein kwartier. In de resterende vijf minuten werden de tijden vooraan niet meer verbeterd, met het Mercedes-duo op de plekken vijf en zes. Lewis Hamilton zat voor Valtteri Bottas, maar ze eindigden allebei op meer dan een seconde van Verstappen.

De Mercedes-coureurs leken wat te worstelen met de lage grip van de baan, maar waren daar zeker niet uniek in. Veel coureurs verremden zich even of schoven hier en daar rechtdoor.

Daar onder vallen ook Verstappen, Vettel en Kimi Räikkönen (negende), de wel vaker met balansproblemen worstelende Grosjean en onder druk staande Renault-coureur Jolyon Palmer (P18). Grote incidenten bleven verder echter uit.