Sebastian Vettel heeft de eerste vrije training na de zomerstop als snelste afgesloten, voor teamgenoot Charles Leclerc. Max Verstappen klokte de derde tijd op de Belgische omloop. Albon sloot in zijn eerste sessie voor Red Bull af op de vierde plaats. Problemen waren er voor Hamilton en Stroll.

Het duurt even voor de teams uit vakantiemodus geraken, want het is pas na achttien minuten dat Bottas de eerste getimede ronde rijdt. Ongeveer gelijktijdig is het teamgenoot Lewis Hamilton die over de boordradio meldt dat hij geen vermogen heeft. Het probleem lijkt zichzelf op te lossen, want na Pouhon slaat de auto weer in gang en kan Hamilton zijn weg verderzetten. Hij wordt in de pits geroepen ter controle.

Lees ook: Ricciardo kent meedogenloos Red Bull-programma: ‘Ze moesten iets doen met Gasly’

Robert Kubica en Daniil Kvyat hebben problemen in la Source en maken een identieke spin. “Ik voelde een plotse piek in het vermogen, daarom spinde ik,” legt de Rus van Toro Rosso uit. Na een half uur krijgen we een virtual safety car. Reden daarvoor is puin op de baan, want Lance Stroll is de helft van zijn bodywork is kwijtgespeeld aan het einde van de Kemmel Straight.

Albon in Red Bull-kleuren. © Motorsport Images

Na een uurtje VT1 geen Ferrari of Mercedes bovenaan de tabellen, maar wel Max Verstappen, gevolgd door zijn nieuwe teamgenoot Alexander Albon. Hij maakt zijn eerste meters voor Red Bull. Ondertussen heeft Hamilton opnieuw een probleem, deze keer krijgt zijn team geen gegevens over de telemetrie door.

Niet veel later zijn het beide Ferrari-coureurs die hun snelle ronden rijden. Vettel klokt de snelste tijd met een 1:44.574, Leclerc is twee tienden trager. Nadien verandert er weinig aan de tijdentabellen. Ferrari sluit de trainingssessie zo als snelste af, met de Red Bulls op drie en vier en de Mercedessen op vijf en zes. Opvallend, Racing Point lijkt, net als vorig jaar, goed te gaan rond Spa met de zevende en negende tijd.

Voorspel en win: een unieke Casio-case met horloge en Toro Rosso-tandwiel!