Meerdere coureurs spraken gisteren uit verrast te zijn met de switch bij Red Bull waar Alexander Albon het stoeltje overneemt van Pierre Gasly. Maar Daniel Ricciardo weet met zijn kennis van het team als geen ander hoe snel het kan gaan bij Red Bull: “Ik denk dat ze iets moesten doen.”

De Australiër, vorig jaar nog het middelpunt van silly season, kon nu in alle rust aan de zijlijn toekijken wat er zich op de rijdersmarkt afspeelde. “Het is lekker om even niet in het middelpunt van de aandacht te staan. Vorig jaar was hectisch”, aldus Ricciardo die bij terugkomst hoorde dat Esteban Ocon voor volgend jaar is vastgelegd. “Ik zie het als een kans, iedere coureur heeft zijn eigen routines en dingetjes. Daar kan ik alleen maar van leren. En ik snap dat Renault graag een Fransman wilde vastleggen.”

Lees ook: Cryptische Hülkenberg na Ocon-nieuws: ‘Het draait niet altijd om prestaties bij dit soort keuzes’

Het betekent vanzelfsprekend dat de samenwerking tussen Ricciardo en Nico Hülkenberg eindigt. “Hij is heel easy, recht voor zijn raap. We zijn hier om te racen, geen gedoe. Nico heeft al zoveel ervaring in F1. Hij heeft natuurlijk alles gewonnen als junior maar nooit in een winnende auto kunnen rijden. In het begin van het seizoen versloeg hij me meteen een paar keer, later ging het op en neer. Ik hoop dat hij voor volgend jaar een plekje vindt.”

Foto: Motorsport images

Tijdens zijn mediasessie donderdag, alhoewel Ricciardo zelf dacht dat het vrijdag was en in zijn overall aankwam zetten, liet hij ook zijn licht schijnen op de ontwikkelingen bij zijn oude team Red Bull. “Om eerlijk te zijn, vind ik het niet oneerlijk. Ik denk dat ze gewoon iets moesten doen. Ik heb niets tegen Pierre, ik mag hem graag en ik ben niet blij dat hij terug naar Toro Rosso moet. De realiteit is wel dat Red Bull hem zes maanden de tijd heeft gegeven, er was niet veel dat wees op progressie en momentum. Ondertussen won Verstappen meerdere races en liet hij zien dat er podiumkansen waren, Red Bull verwachtte dat ook van Pierre.”

Lees ook: Gasly: ‘Degradatie een teleurstelling en een beetje een shock, maar dat maakt nu niet meer uit’

“Ik heb het zelf ook meegemaakt. Als Red Bull-coureur weet je dat het programma zo werkt, de verwachtingen zijn hoog en als het dan niet lukt, gaan ze verder kijken. Ik vond het dus niet onverwacht, ik denk dat Pierre ook wel heeft aangevoeld dat er iets kon gaan veranderen. (…) Het leek er op dat het aan zelfvertrouwen schortte bij hem, na de twee crashes tijdens de wintertest. Ik weet niet of dat heeft doorgedreund maar hij leek vorig jaar bij Toro Rosso relaxter. Je ziet het nu met Daniil Kvyat die iedereen verrast, misschien dat Gasly dat ook kan doen.”