*

Gasly: ‘Degradatie een teleurstelling en een beetje een shock, maar dat maakt nu niet meer uit’

Daan de Geus

Daan de Geus

29 augustus 2019 15:22

Gasly: ‘Degradatie een teleurstelling en een beetje een shock, maar dat maakt nu niet meer uit’
Motorsport Images

Bloedheet en megadruk, dat was het donderdagmiddag tijdens Pierre Gasly’s mediasessie op het Circuit Spa-Francorchamps, waar hij na twaalf weinig succesvolle optredens met Red Bull, nu weer voor Toro Rosso uitkomt. Een zwetende Gasly gaf tekst en uitleg over zijn degradatie.

“Een beetje een shock.” En: “Teleurstellend.” Zo omschrijft Gasly hoe hij zijn terugplaatsing van topteam Red Bull naar opleidingsstal Toro Rosso heeft ervaren. De Fransman hoorde het pas de ochtend van de bekendmaking. Om – hij weet het nog precies – 08:42. “Zeker na wat me voor en na Boedapest nog was verteld, was het teleurstellend”, doelt hij op hoe Red Bull hem toen verzekerde dat zijn zitje veilig was. Ruim een week later bleek het tegendeel waar.

Wat er sindsdien is veranderd om ingrijpen noodzakelijk te maken? “Geen idee, maar het maakt nu ook niet meer uit. De beslissing is genomen.” Of hij de beslissing begrijpt, er begrip voor heeft? “Dat maakt niet uit, dus ik heb er verder ook niet te veel over nagedacht”, zegt Gasly, die er verder vooral clichés uitgooit over zich op de komende races concentreren, zijn best doen voor Toro Rosso.

Lees ook: Marko ‘verrast’ door sterke start en progressie Albon: ‘Op basis van alle factoren voor hem gekozen’

Natuurlijk is de vraag ook of Gasly denkt nog een kanshebber te zijn voor Red Bull voor 2020. “Daar denk ik nu niet aan, maar dat is wel wat ze me verteld hebben. En”, zo zegt hij zeker te weten, “er zullen zich ook andere kansen voordoen”, vervolgt hij zonder te specificeren of hij daarmee binnen of buiten het Red Bull-programma bedoelt.

Geen teleurstelling bij Kvyat
Wie beter dan wie dan ook weet wat Gasly nu doormaakt, is zijn nieuwe teamgenoot Daniil Kvyat. Hij maakte hetzelfde mee in 2016; werd toen teruggezet van Red Bull naar Toro Rosso om plek te maken voor Max Verstappen.

De twee hebben er nog niet echt over gesproken, zegt Kvyat. “We hebben elkaar nog niet uitgebreid gesproken, want het is een drukke dag hier op Spa voor ons allebei.” Of Gasly überhaupt wat aan zijn ervaringen zou hebben? “Geen idee, elke situatie is anders.” Gasly rekent ook niet op hulp: “Nee.”

Voor Kvyat verandert er ondertussen niet veel. “Gewoon m’n best blijven doen en goed presteren”, zegt hij, met de Rus die er een stuk relaxter bij zit dan de Fransman, cool en koeltjes in de hitte van Red Bulls Holzhaus.

Teleurgesteld dat Red Bull niet voor hem is gegaan, is hij niet, zegt hij. “Mijn jaar verloopt al fantastisch”, verwijst hij naar zijn prestaties op de baan – met podiumplek in Duitsland – en het leven ernaast, met Kvyat die net vader is geworden. “Ik blijf m’n eigen ding doen, me richten op hetgeen ik controle over heb.”

Red Bull heeft hem bovendien verteld dat ze al weten wat hij kan. Dat het feit dat hij al eerder bij het topteam heeft gezeten, meeweegt, terwijl ze dit van Albon nog niet weten en hem mede daarom willen evalueren.

Lees ook: Kvyat respecteert de keuze van Red Bull: ‘Ze willen gewoon zien wat Albon kan’

Gasly: ‘Red Bull is geweest’
Presteren bij Toro Rosso, dat blijft de sleutel tot zijn toekomst, weet Kvyat. Voor Gasly geldt nu hetzelfde. Hij gaat alles geven, bezweert hij. De rest, Red Bull, is geweest, is inmiddels geschiedenis.

Erover spreken, heeft geen zin meer. Want waar het precies mis is gegaan, voor de coureur die van de winter nog vol goede hoop van Toro Rosso naar Red Bull werd overgeheveld, maar na twaalf races alweer werd bedankt en gedwongen de omgekeerde weg te bewandelen? “Het gaat om veel dingen”, is het enige wat hij kwijt wil. “Want dat moet intern blijven, niet met de buitenwereld besproken worden. Dat heeft ook geen zin meer. Het is geweest.”