Helmut Marko heeft er het volste vertrouwen in dat Alexander Albon het goed gaat doen bij Red Bull, gezien hoe hij door de Britse Thai werd verrast in diens twaalf optredens voor juniorteam Toro Rosso eerder dit jaar.

Albon werd een week na het ingaan van de zomerstop door Red Bull aangekondigd als vervanger van Pierre Gasly, die in de eerste seizoenshelft niet wist te overtuigen in dienst van het topteam. De keuze voor Albon was enigszins opmerkelijk: de andere Toro Rosso-coureur, Daniil Kvyat, is immers meer ervaren én heeft meer punten gescoord.

Lees ook: Tom Coronel: ‘Arme Albon. Ik was voor Kvyat gegaan, maar Verstappen vreet toch iedereen op’

In interview met het Japanse Auto Sport Web vertelt Marko – Red Bulls talentscout en hoofd van het rijdersprogramma – echter dat Albon een erg goede indruk op hem heeft gemaakt in de eerste helft van zijn debuutseizoen. “Ik had om eerlijk te zijn niet verwacht dat hij zo goed zou presteren”, zegt Marko zelfs.

Behalve dat Albon het dus vanaf het begin goed deed, “verbeterde hij zich van race-op-race”, meent Marko. Vandaar ook dat hij er niet bang voor is dat het met Albon in de Red Bull een herhaling van het geval Gasly wordt, zo antwoordt Marko desgevraagd: “Daar ga ik althans niet van uit.”

Marko geeft verder te verstaan dat nog niet vaststaat wie in 2020 naast Max Verstappen voor Red Bull rijdt, wat Albon in zijn ogen de kans geeft om vrijuit en ‘zonder extra druk’ te racen. Een wat opmerkelijke opmerking wellicht, omdat het ook betekent dat Albon dus gelijk vecht voor het stoeltje, maar volgens Marko geeft het Albon juist de kans zich verder te ontwikkelen.

Lees ook: Interview – Maak kennis met Alexander Albon: ‘Ik ga voor elke race naar de boeddhistische tempel’

‘Weten hoe snel Kvyat is’
Voor 2020 is Albons inmiddels voormalige teamgenoot Kvyat dus ook nog niet uitgevlakt. Dat het nu voor Albon is gegaan in plaats van de meer ervaren Rus, moet volgens Marko niet als diskwalificatie van Kvyat gezien worden. “Want we weten hoe snel hij is, en hij is sterk teruggekomen nadat we als Red Bull eerder afscheid van hem hebben genomen. Kvyat is nu een meer complete coureur, maar we zijn op basis van alle factoren voor Alex gegaan.”

‘Gasly houdt niet van inhalen’
Wat Gasly betreft, die op herkansing mag bij Toro Rosso, waarvoor hij eind 2017 en heel 2018 ook al reed, zegt Marko dat het nu aan de Fransman is zich te herpakken. Op papier heeft ook hij nog kans in 2020 (weer) in een Red Bull te zitten, maar het team ‘moest wel reageren’ en hem wisselen voor de rest van 2019, vertelt Marko Auto Bild.

“Gasly heeft problemen als hij in verkeer zit. Hij verliest dan plekken, terwijl hij ook niet van inhalen houdt”, bekritiseert Marko zijn pupil. “Ook daarom moesten we wel reageren en Albon een kans geven.” Wat Gasly ook niet heeft geholpen, vertelt Marko Auto Sport Web, is dat hij tijdens de wintertests twee keer crashte en zich mentaal niet sterk genoeg toonde. “Hij heeft niet laten zien hoe goed hij kan zijn.”

Lees ook: Albon vervangt Gasly als teamgenoot van Verstappen bij Red Bull