Daniil Kvyat zegt de beslissing van Red Bull om Alexander Albon in de wagen naast Max Verstappen te zetten in plaats van hem, te respecteren. De Russische Toro Rosso-coureur denkt dat Red Bull wil zien wat Albon kan doen in een winnende auto en vreest niet dat zijn kansen op het Red Bull-zitje voor 2020 verkeken zijn.

Een week na de Grand Prix van Hongarije maakte Red Bull bekend dat Albon de tegenvallende Pierre Gasly zou vervangen voor de rest van het seizoen. Daarmee passeerde de Oostenrijkse renstal de meer ervaren Kvyat, maar de Rus zegt dat hij de beslissing meteen respecteerde.

Lees ook: Albon vervangt Gasly als teamgenoot Verstappen bij Red Bull vanaf GP België

”Ik kwam er diezelfde dag achter”, zegt Kvyat in gesprek met het Russische Championat. ”Ik kreeg een telefoontje van Marko. Het is belangrijk om dat soort besluiten te respecteren. Ik denk dat ze gewoon willen zien hoe Albon presteert naast Verstappen in een winnende auto. Ik heb al bij Red Bull gereden, en ik denk dat dat een rol heeft gespeeld bij het besluit”, aldus de 25-jarige Rus. In 2015 reed Kvyat nog voor Red Bull, en in 2016 ook totdat hij voor de Grand Prix van Spanje vervangen werd door Max Verstappen, die de race meteen won.

Foto: Motorsport Images

Stoeltje voor 2020
Kvyat zegt dat hij niet teveel leest in het besluit, en vreest niet dat hiermee zijn kansen op het stoeltje naast Verstappen voor 2020 verkeken zijn. ”Het was een heel kort gesprek”, zegt hij over de contractonderhandelingen. ”Met mijn prestaties is niets mis. Alles wat na 2019 gaat gebeuren is nog onduidelijk. Ik denk dat we nog iets van twee of drie weken moeten wachten voordat alles helder is”, aldus Kvyat.

Lees ook: Tom Coronel: ‘Arme Albon. Ik was voor Kvyat gegaan, maar Verstappen vreet toch iedereen op’

De Russische Toro Rosso-coureur is onder de indruk van de prestaties van Albon. De Thai staat momenteel vijftiende in het klassement met zestien punten. In China schitterde hij nog door zich vanaf de laatste plaats naar voren te werken, en pakte een punt. Tijdens de Duitse Grand Prix eindigt hij zesde, zijn beste prestatie tot nu toe, ook omdat het zijn eerste ervaring was met een Formule 1-wagen in de regen. ”Veel andere coureurs hebben de tijd nodig om zich aan te passen, maar hij niet”, zegt Kvyat tegen het Russische Sportbox. ”Er is nog veel ruimte voor hem om te groeien, en het ligt volledig aan hem hoe hij de potentie omzet.”