Ook in de tweede vrije training op het circuit van Suzuka zette Jenson Button de snelste tijd neer. Ferrari-kopman Fernando Alonso eindigde dit keer als tweede, met Sebastian Vettel wederom als derde.

Tijdens de middagsessie werd er meer gereden dan in de ochtend, maar van een spannende training was – enkele incidenten daargelaten – geen sprake.

Direct nadat de groene lichten aangingen en de training begon, was het Heikki Kovalainen die zijn auto de baan opstuurde en gelijk een tijd neerzette. Lang stond de Fin echter niet bovenaan de tijdenlijst, want thuisrijder Kamui Kobayashi dook eronderdoor, waarna Renaults Vitaly Petrov niet veel later hetzelfde deed bij de Sauber-rijder en de koppositie overnam.

Na een minuut of zeven waren het de toppers al die begonnen snelle rondes neer te zetten. Button was er als eerste bij om de eerste plaats te pakken, maar het was stuivertje wisselen vooraan, want zijn teamgenoot Lewis Hamilton ging gelijk sneller, waarna Alonso, Mark Webber en wederom Alonso hetzelfde deden, terwijl Vettel er vooralsnog niet aankwam.

De snelste tijd van Alonso bleef vervolgens lang staan, totdat hijzelf hem met nog vijftig minuten op de klok verbeterde.

Tussentijds was er weinig gebeurd, behalve dat Bruno Senna na een spin in de eerste bocht in het grind terecht kwam. De spin leek veroorzaakt te zijn doordat zijn verstelbare achtervleugel niet afsloot bij het aanremmen. Na een duwtje van de marshalls kon Senna zijn weg weer vervolgen.

Een aantal minuten later, zo halverwege de training, was het Felipe Massa die kortstondig goede sier maakte door de snelste tijd van zijn teamgenoot Alonso te verbeteren. Lang stond hij echter niet bovenaan, want Alonso counterde gelijk met een nog iets snellere ronde.

Met iets meer dan een halfuur nog te gaan, was het Button die op de zachtere van de twee bandencompounds als eerste onder de 1 minuut 32 dook en een 1:31.901 neerzette.

Dat bleek genoeg, want niemand behalve Button bleek verder in staat onder de 1:32 te rijden. Hamilton en Vettel probeerden het nog wel, maar het verkeer en een paar ongelukkige gele vlaggen zaten ze in de weg.

De tijd van Button werd dus niet meer verbeterd, hetgeen overigens ook komt omdat de coureurs van de topdrie renstallen Red Bull, McLaren en Ferrari zich in de slotfase op langere runs met meer benzine aan boord concentreerden.

Voor de mensen vooraan verliep de training dus zonder problemen, maar voor de coureurs uit het midden- en achterveld waren er wel wat dingen die misgingen.

Zo was het uitgerekend de zeer ervaren Rubens Barrichello die brokken maakte. De 39-jarige coureur crashte nadat hij in de aanloop naar de Degner-bocht op het gras kwam en de controle verloor, waarna hij in de vangrail terecht kwam. De klap van Barrichello was een stukje harder dan die van Vettel in de eerste training, en zijn Williams was dan ook behoorlijk beschadigd.

Ook Barrichello’s teamgenoot Pastor Maldonado had pech, al kon hij er ogenschijnlijk niets aandoen, want zijn auto viel simpelweg stil.

De altijd ongelukkige Jarno Trulli kwam de pechduivel ook weer tegen, getuige het feit dat hij – net als één van de twee Virgin-coureurs – wel heel langzaam over de baan rondreed.

Tenslotte zorgde ook thuiscoureur Kobayashi bijna nog voor vuurwerk. Hij ging aan het eind van de training – op hoge snelheid – te wijd in de 130R. Zijn Sauber schoot daardoor ineens de andere kant op, richting de muur, maar Kobayashi herstelde zijn fout, ving de Sauber op en voorkwam zo een klapper, waarna hij verder reed alsof er niets was gebeurd.

Bekijk de uitslag van de tweede vrije training op het circuit van Suzuka hier.