Charles Leclerc heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van België de snelste tijd genoteerd. Hij is ruim een halve seconde sneller dan teamgenoot Sebastian Vettel. Bij Max Verstappen verloopt niet alles even soepel, waardoor hij niet verder komt dan de zesde plaats.

Haas gaat als eerste op pad, maar kan niet lang genieten van de plaatsen bovenaan de tijdentabel, want Sebastian Vettel gaat verder waar hij ’s ochtends is gebleven. Zijn Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc gaat echter nog sneller rond. Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas nestelen zich daar tussen.

Na twintig minuten gaat, tot luid gejuich van de vele Nederlandse fans, Max Verstappen op weg. Hij sluit op slechts 0,017 seconde als tweede aan achter Leclerc ondanks dat hij bij het aanremmen voor de laatste chicane een motorhapering bespeurt. Hamilton, die ’s ochtends al last had van motorproblemen, ondervindt opnieuw enig ongemak en wisselt van helm. Verstappen verliest vermogen en keert terug naar de pits.

Lees ook: VT1: Vettel begint tweede seizoenshelft als snelste, motorproblemen voor Hamilton

Wanneer iedereen overstapt op de zachtste banden keert Vettel terug op de eerste plaats, maar een fout in de laatste bocht laat ruimte voor de concurrentie. Leclerc maakt daar dankbaar gebruik van en is zes tienden sneller dan zijn teamgenoot. Mercedes komt niet in de buurt, zowel Bottas als Hamilton geeft ruim acht tienden toe op Leclerc.

De motorproblemen van Verstappen blijken niet hardnekkig, zodat hij vlot zijn weg kan vervolgen. Hij lijkt op weg naar tijdsverbetering, maar komt niet goed uit in de laatste chicane zodat hij op de zesde plaats blijft steken. Zijn nieuwe teamgenoot Alexander Albon is tiende. Pierre Gasly houdt alleen Kevin Magnussen, George Russell en Robert Kubica achter zich. Hij beklaagt zich dat hij een radiosignaal ontvangt dat niet voor hem bedoeld is. “Ik weet niet van welk team…”

Lance Stroll meldt dat er iets door lijkt te branden achter zijn stoel. Racing Point haalt hem voor de zekerheid binnen. Bij Sergio Pérez is er zeker brand aan de achterkant van de auto. De training van de Mexicaan, die knap de vijfde tijd heeft neergezet, komt daardoor vroegtijdig ten einde. En ook voor de rest, want na een virtuelesafetycarfase volgt een rode vlag.