Lewis Hamilton heeft zijn dramatische ochtendsessie, waarin hij na een paar honderd meter stilviel, weggespoeld met de snelste tijd in de tweede training. Teamgenoot Nico Rosberg is tweede, Fernando Alonso derde.

De Mercedes-aangedreven teams zetten de toon bij aanvang van de tweede vrije training voor de Grand Prix van Australië: Nico Rosberg leidt namens het fabrieksteam voor ‘klanten’ Valtteri Bottas (Williams) en Jenson Button (McLaren).  

Maar Sebastian Vettel mengt zich er al snel tussen. Wel verschalkt hij zich even in de eerste bocht, waar ’s ochtends ook al veel coureurs moeite mee hadden (met name die van Toro Rosso). “Waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar je had een wiel op een gras bij het aanremmen”, deelt zijn engineer hem mede. “Ja, dat had ik gemerkt, bedankt”, antwoordt de regerend kampioen koeltjes. 

De nieuwe reglementen bieden de coureurs minder downforce, terwijl de turbomotoren voor meer koppel zorgen. Het is op de eerste trainingsdag van het seizoen dus even zoeken naar de juiste balans. Ook werken veel teams nog aan de goede instelling van de startprocedure en dus worden er veel proefstarts gemaakt. Ferrari stuurt beide auto’s tegelijk op pad. Maar Kimi Räikkönen komt niet van zijn plaats, zodat Fernando Alonso er onhandig omheen moet. 

Wanneer na een half uur voor het eerst de zachte banden onder de auto’s worden gemonteerd, gaan de rondetijden rap omlaag. Rosberg duikt als eerste onder de 1:30 en is daarmee acht tienden sneller dan Daniel Ricciardo en ruim een seconde dan Nico Hülkenberg. Een jaar geleden was Vettel de snelste in de tweede training met een tijd net onder de 1:26. 

Ondertussen noteert Romain Grosjean voor het eerst een rondetijd voor Lotus. Hij is wel de langzaamste van alle coureurs die een tijd hebben gezet, waaronder de beide Marussia’s. Alleen teamgenoot Pastor Maldonado en de Caterhams staan nog niet op het scoreboard door aanhoudende technische ongemakken.  

Dat de Red Bull misschien nog niet zo betrouwbaar, maar zeker niet slecht is, bewijst Vettel door de tweede plaats af te pakken van zijn teamgenoot Ricciardo. Het verschil met Rosberg bedraagt zes tienden. Button wringt zich tussen de Red Bulls. 

Lewis Hamilton werkt ondertussen nog zijn programma af op de mediumbanden, nadat hij ’s ochtends maar een paar honderd meter heeft kunnen rijden. Het houdt hem aanvankelijk buiten de toptien, maar hij behoort wel tot de productiefste coureurs. Als hij eenmaal op het zachtere rubber staat, pakt hij direct de snelste tijd af van zijn teamgenoot. Alonso heeft zich ondertussen op de derde plaats genesteld. 

In het laatste half uur concentreren de coureurs zich op lange runs en zijn er nauwelijks verschuivingen meer in de tijdentabel. Wel wordt er nog wat grind verspreid. Nico Hülkenberg en Romain Grosjean graven zich vrijwel gelijktijdig, maar afzonderlijk van elkaar in en moeten hun auto’s laten wegtakelen.