Nico Rosberg is er in de tweede vrije training in geslaagd zich te handhaven bovenaan de tijdenlijst. In een grotendeels natte sessie hield hij opnieuw teamgenoot Hamilton achter zich. Max Verstappen reed de zevende tijd.

Donkere wolken pakken zich samen boven de Red Bull Ring als de tweede vrije training begint. Het is daardoor treintje rijden bij het uitrijden van de pitstraat en Lewis Hamilton meldt inderdaad regendruppels waar te nemen, maar de baan ligt er droog bij. Het is zijn teamgenoot Nico Rosberg die vroeg in de sessie de snelste tijd noteert en dan ook snel weer het team opzoekt.

Rosberg weet in ieder geval zeker dat die tijd lang zal blijven staan, aangezien het na amper tien minuten begint te stortregenen achterop het circuit. Kimi Räikkönen is er dan in de middensector al kortstondig vanaf gegaan, al leek er toen nog geen sprake van nat asfalt. Op de natte baan volgt men echter bij bosjes het voorbeeld van de Fin.

Max Verstappen heeft zich dan nog niet gemeld op de baan. Het lijkt erop dat Red Bull de auto na die moeizaam verlopen eerste vrije training niet op tijd klaar heeft gekregen voor de tweede vrije training. Wat dat betreft komt die regenbui hem niet verkeerd uit, omdat door inactiviteit op de baan zijn tijdsachterstand niet nog verder oploopt.

Het is Daniel Ricciardo die na een dik halfuur de vochtige baan als eerste verkent, gevolgd door Verstappen zelf. Beiden coureurs zijn geschoeid op de intermediates van Pirelli. Langzaam maar zeker voegt iedereen zich bij het Red Bull-tweetal, waarvan de jongste van de twee zich in de nog drijfnatte laatste bocht vergaloppeert en spint. Het momentje blijft echter zonder gevolgen.

Fernando Alonso rijdt een beetje rond om des keizers baard. Zijn team vraagt hem door te rijden indien hij daar iets van denkt te leren, waarop Alonso aangeeft ‘dat hij al een halfuur niks wijzer wordt’ en direct daarna duikt hij daadwerkelijk naar binnen. Voor Pérez ligt dat wat genuanceerder. Hij moest in VT1 zijn stoeltje afstaan aan Alfonso Celis en dus is elke meter voor hem er één.

Met nog twintig minuten te gaan achten de coureurs het droog genoeg voor de slicks, waarbij de meesten opteren voor de ultrasofts. Daniel Ricciardo klaagt dat hij met het intrappen van het gaspedaal niet over het volledige vermogen van de Renault-krachtbron beschikt, terwijl teamgenoot Verstappen zich voortdurend in tijd en positie blijft verbeteren met uiteindelijk de zevende plaats als eindklassering.

Formula One World Championship 2016, Round 9, Austrian Grand Prix, Spielberg, Austria, Friday 1 July 2016 - Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF16-H spins off the circuit in the second practice session.

Foto: Racepictures

Her en der worden persoonlijke rondetijden verbeterd, maar de vroege snelste tijd van Rosberg blijft tot het eind van de sessie staan. Dat komt mede door een spin op hoge snelheid van Vettel. In de absolute slotfase van de training springt zijn Ferrari bij het aanremmen van de hairpin onder hem vandaan. Het zorgt voor een virtuele safety car-fase en in feite ook voor een voortijdig einde van de training.