Mercedes-coureur Nico Rosberg heeft tijdens de tweede vrije training in Abu Dhabi de rollen omgedraaid door teamgenoot Lewis Hamilton te snel af te zijn. Max Verstappen was dertiende voor Toro Rosso.

De tweede vrije training in Abu Dhabi is door de meeste coureurs als ‘de meest representatieve’ oefensessie van het weekend omschreven, want in tegenstelling tot VT1 en VT3, wordt VT2 rond dezelfde tijd gehouden als de kwalificatie en race: vanaf 17:00 uur lokale tijd, als het schemert en afkoelt.

Waar Hamilton in VT1 de snelste was, daar is Rosberg de snelste Mercedes-rijder tijdens VT2 en ook gelijk de snelste man op de baan. Tijdens de vrijdagtrainingen lijkt het er namelijk zeer op dat Mercedes alles ‘gewoon’ onder controle heeft in Abu Dhabi, met een ruime voorsprong op de rest.

In VT1 was Ferrari’s Kimi Räikkönen op driekwart tel derde, terwijl Force India’s Sergio Pérez in de tweede training de derde tijd laat noteren, waarbij hij zes tienden trager is dan Rosberg. De vierde plek is voor Red Bull, met Daniel Ricciardo. Sebastian Vettel is op P5 dit keer de snelste Ferrari-coureur. De toptien wordt volgemaakt door de andere coureurs van Red Bull, Ferrari en Force India, voor Fernando Alonso en Pastor Maldonado van respectievelijk McLaren en Lotus. Bij McLaren wordt Alonso’s tijd met enige verrassing ontvangen, zeker omdat hij slechts een seconde toegeeft op Rosberg.

Buiten de toptien is Verstappen terug te vinden op de dertiende plek. De Nederlander komt 1.6 seconde te kort op Rosberg en twee tienden op de toptien. Wel is hij weer sneller dan teamgenoot Carlos Sainz, die vroeg klaar is: hij moet zijn auto in de hairpin parkeren met een technisch probleem.

De meeste snelle tijden zijn overigens na een halfuur verreden, op super-softs. Daarvoor is iedereen op de gewone zachte banden op weg. Na de runs op de super-softs, staat het laatste halfuur – van de negentig minuten trainingstijd in totaal – vervolgens in het teken van racesimulaties. Rosberg rijdt daarbij constante tijden, terwijl Hamilton nog wat zoekende lijkt. “Wat voor tijd moet ik eigenlijk rijden?”, vraagt hij Mercedes. “1:47.0”, is het antwoord aan Hamilton, wiens tijden tijdens zowel wat langzamer zijn als wat schommelen.

De long run van Vettel is overigens prima, met rondetijden die over het algemeen te vergelijken zijn met die van Hamilton. De nummer drie, Pérez, komt niet echt tot een representatieve racesimulatie: hij duikt voortijdig naar binnen met een enigszins vlammende linker achterrem die geblust moet worden. Grote incidenten doen zich verder niet voor. Voor Pérez betekent het hoe dan ook einde training. Op Sainz na, die slechts twintig rondjes afmaakt, rijdt Pérez er met 23 het minst. Max Verstappen is de meest productieve coureur, hij gaat het Yas Marina Circuit maar liefst veertig keer rond.