Max Verstappen heeft de snelste tijd genoteerd in de tweede vrije training voor de Grand Prix van België. Nadat Kimi Räikkönen hem eerst nog even dwars zat, rukte Verstappen zich in zijn volgende run los van de rest van het veld.

Max Verstappen is een van de laatste coureurs die aan de tweede vrije training begint. Pas na acht minuten gaat hij naar buiten. Hij behoort echter wel direct tot de snelste coureurs op de baan. Verstappen noteert de vierde tijd, al moet hij wel bijna een halve seconde toegeven op teamgenoot Daniel Ricciardo.

Ricciardo rijdt in zijn tweede run de snelste tijd. Verstappen sluit aan op de tweede plaats, met drie tienden achterstand. Er zit nog meer in bij de Nederlander, maar hij stuit aan het eind van de ronde op de Ferrari van Kimi Räikkönen.

Verstappen beklaagt zich over de boordradio over de manier waarop de Fin hem de pas afsnijdt. “Waar is hij mee bezig? Hij blokt me terwijl ik met 300 kilometer per uur op de remzone af kom.” De koude oorlog tussen de jongste en oudste coureur van het veld gaat ook in het hete Spa dus gewoon verder.

Räikkönen gaat wel net iets sneller rond dan Verstappen en ook Sebastian Vettel en beide Force India-coureurs dringen hem terug. Op het moment dat ook Romain Grosjean onder zijn tijd duikt, begint Verstappen aan een nieuwe run. Die brengt hem helemaal vooraan het veld, een kwart tel voor Ricciardo.

Mercedes op achterstand
Nico Hülkenberg is ‘best of the rest’ voor Sebastian Vettel en Sergio Pérez. Nico Rosberg is de snelste Mercedes-coureur, maar pas op de zesde plaats. Lewis Hamilton blijft op de dertiende plaats steken. De kampioenschapsleider staat een zwaar weekend te wachten omdat hij meer krachtbronnen nodig heeft om het seizoen af te maken dan de reglementen toestaan. Dat betekent dat hij startplaatsen moet inleveren. De teller staat voorlopig op 30 plekken straf.

Naast Hamilton wacht ook Fernando Alonso en Marcus Ericsson een gridstraf omdat ze van bepaalde motorcomponenten dit seizoen al meer exemplaren moesten gebruiken dan is toegestaan. Voor hen ligt de nadruk in de vrije trainingen dan ook volledig op de race-afstelling aangezien in de kwalificatie weinig eer te behalen valt.

In het laatste deel van de training heeft Verstappen niet het volledige vermogen waarover hij zou moeten beschikken, maar aangezien er te weinig tijd is het euvel op te lossen, laat Red Bull het er maar bij zitten voor de lange run. Hopelijk heeft het ook geen gevolgen voor de rest van het weekend en seizoen.