Lewis Hamilton heeft de derde vrije training in Austin – die mogelijk als kwalificatie telt indien deze niet door kan gaan – als snelste afgesloten. Max Verstappen eindigde door technische problemen onderaan de tijdenlijst.

Aan het begin van de sessie is het meteen druk, want hoewel het dan flink regent, houden alle teams er rekening mee dat dat het weer nóg slechter wordt. In de openingsfase spint Verstappen in zijn eerste snelle rondje, waarna hij ook in zijn tweede ronde van de kletsnatte baan glibbert.

Verstappen staat na zijn eerste run dus onderaan, waarop hij vervolgens ook nog eens lang in de pits staat. Door problemen met bougies en de bobine, zo blijkt na de training. De Nederlander stuurt zijn Toro Rosso nog wel twee keer kort de baan op, maar kan zijn tijd niet meer aanscherpen.

Dat komt ook omdat het behoorlijk blijft regenen, al betekent dit niet dat de posities al na de eerste runs verdeeld zijn. Aanvankelijk staan Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen immers bovenaan, maar Lewis Hamilton – eerst in de middenmoot – verbetert zijn tijd nog aanzienlijk.

Hamilton springt zo naar P1 en rekent en passant ook af met zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg. Net als bij Hamilton, is Rosbergs eerste run niet best, maar waar brokken bij Hamilton uitblijven na ‘een momentje’, rijdt Rosberg schade aan zijn voorvleugel.

Een lang verblijf in de pits volgt, al kan Rosberg daarna wel naar buiten. Hij is met zijn opvolgende run tijdelijk sneller dan Hamilton, maar waar de Brit er later dus in slaagt een sprong te maken, lukt dat Rosberg niet. Hamilton is dus eerste, voor Vettel en Nico Hülkenberg. Rosberg is negende.

Continu blijven rondgaan voor het rijden van snelle tijden, is overigens geen optie voor de coureurs. Want hoewel de meeste runs meerdere rondjes duren om zo de remmen en banden op temperatuur te brengen, moeten er ook setjes regenbanden gespaard worden voor als het zo blijft regenen.

Als het 25 minuten voor het eind daadwerkelijk harder gaat regenen, zitten verbeteringen er niet meer in. Twintig minuten voor tijd stapt Hamilton uit, terwijl Verstappen er na zijn korte laatste run ook de brui aan geeft en tien minuten voor het eind met een paraplu door de pits wandelt.